Wi-Fi in Schools - What are the known safe levels of exposure for children?

Response to this request is delayed. By law, Classroom 2000 (c2k) Northern Ireland should normally have responded promptly and by (details)

Tim Matchett         30 August 2018
Doing business as Head of Managed Services
C2k Headquarters
Ashfield Boys’ High School 
Holywood Road 
Belfast

NOTICE TO THE PRINCIPAL IS NOTICE TO THE AGENT; NOTICE TO THE AGENT IS NOTICE TO THE PRINCIPAL

Wi-Fi in Schools - What are the known safe levels of exposure for children?

Tim Matchett

NOTICE OF FREEDOM OF INFORMATION ACT 2000 REQUEST 

The World Health Organisation’s (WHO) International Agency for Research on Cancer (IARC) classified wireless radiation (RF/EMF) as a Group 2B ‘Possible Human Carcinogen’ from 2011 onwards, based on scientific evidence that linked wireless exposure with increased risks of brain or head tumours, damage to DNA and other types of genotoxicity, increased oxidative stress and evidence from animal studies.

The World Health Organisation’s (WHO) IARC 2B ‘Possibly Carcinogenic to Humans’ classification includes wireless RF/EMF radiation from any transmitting source in the range of 30 KHz to 300 GHz emitted from any device. This includes mobile phones, tablet computers/iPads, Wi-Fi devices, etc. https://ehtrust.org/science/whoiarc-posi...

The 2013 World Health Organisation’s IARC published their full report or monograph ‘The evaluation of Carcinogenic Risks to Humans’. Vol 102 outlines that children absorb wireless (RF/EMF) radiation deeper into their bodies than adults and also states that the classification includes exposure to all radiofrequency radiation [RF] and not just mobile phones, pages 34 & 33 of http://monographs.iarc.fr/ENG/Monographs....

The United Kingdom of Great Britain and Northern Ireland [UK] is a member state and also participates in the Governing Council of the World Health Organisation’s International Agency for Research on Cancer. The UK was also a founding member of the World Health Organisation’s International Agency for Research on Cancer in 1965. https://www.iarc.fr/en/about/membership....

Under the Freedom of Information Act 2000 and the Environmental Information Regulations 2004, you are requested to provide the following:

1.  All documents written or electronic, scientific studies or reports, World Health Organisation’s International Agency for Research on Cancer monographs and classifications, or any other form of evidence in which it is stated that “Wi-Fi exposure is safe and poses no risks to children’s health, including cancer”.

If you, Tim Matchett, acting as Head of Managed Services of C2k, confirm that there are no such documents, please answer: "C2k do not hold any documents, written or electronic, scientific studies or reports, World Health Organisation’s International Agency for Research on Cancer monographs and classifications, or any other form of evidence stating that that Wi-Fi exposure is safe and poses no risks to children’s health, including cancer".

2. All documents written or electronic, scientific studies or reports, World Health Organisation’s International Agency for Research on Cancer monographs and classifications, etc. in which it is stated the known safe level of exposure for children aged 0-4 years to wireless RF/EMF radiation, including Wi-Fi. 

If you, Tim Matchett, acting as Head of Managed Services of C2k, confirm that there are no such documents please answer: “No known safe levels of exposure to wireless RF/EMF radiation, including Wi-Fi, for children aged 0-4 years are held by C2k.”  

3.  All documents written or electronic, scientific studies or reports, World Health Organisation’s International Agency for Research on Cancer monographs and classifications, etc. in which it is stated the known safe level of exposure for children aged 4-11 years to wireless RF/EMF radiation, including Wi-Fi. 

If you, Tim Matchett, acting as Head of Managed Services of C2k, confirm that there are no such documents please answer: “No known safe levels of exposure to wireless RF/EMF radiation, including Wi-Fi, for children aged 4-11 years are held by C2k.”  

4.  All documents written or electronic, scientific studies or reports, World Health Organisation’s International Agency for Research on Cancer monographs and classifications, etc. in which it is stated the known safe level of exposure for children aged 12-18 years to wireless RF/EMF radiation, including Wi-Fi. 

If you, Tim Matchett, acting as Head of Managed Services of C2k, confirm that there are no such documents please answer: “No known safe levels of exposure to wireless RF/EMF radiation, including Wi-Fi, for children aged 12-18 years are held by C2k.”  

5.  All documents written or electronic, scientific studies or reports, World Health Organisation’s International Agency for Research on Cancer monographs and classifications, etc. in which it is stated the known safe level of exposure for children with Down’s Syndrome aged 0-4 years to wireless RF/EMF radiation, including Wi-Fi. 

If you, Tim Matchett, acting as Head of Managed Services of C2k, confirm that there are no such documents please answer: “No known safe levels of exposure to wireless RF/EMF radiation, including Wi-Fi, for children with Down’s Syndrome aged 0-4 years are held by C2k.”  

6.  All documents written or electronic, scientific studies or reports, World Health Organisation’s International Agency for Research on Cancer monographs and classifications, etc. in which it is stated the known safe level of exposure for children with Down’s Syndrome aged 4-11 years to wireless RF/EMF radiation, including Wi-Fi. 

If you, Tim Matchett, acting as Head of Managed Services of C2k, confirm that there are no such documents please answer: “No known safe levels of exposure to wireless RF/EMF radiation, including Wi-Fi, for children with Down’s Syndrome aged 4-11 years are held by C2k.”  

7.  All documents written or electronic, scientific studies or reports, World Health Organisation’s International Agency for Research on Cancer monographs and classifications, etc. in which it is stated the known safe level of exposure for children with Down’s Syndrome aged 12-18 years to wireless RF/EMF radiation, including Wi-Fi. 

If you, Tim Matchett, acting as Head of Managed Services of C2k, confirm that there are no such documents please answer: “No known safe levels of exposure to wireless RF/EMF radiation, including Wi-Fi, for children with Down’s Syndrome aged 12-18 years are held by C2k.”  

The health, safety and wellbeing of all the children and staff within grant aided schools is of paramount importance to us all.  As this request addresses the health, safety and wellbeing of all children and staff within grant aided schools and is in the public interest, I would ask that you undertake to answer these questions with the utmost urgency and please respond as soon as possible.
   
Please number your responses. This Notice will be used in evidence.

I require written receipt of this Freedom of Information Request.

Sincerely and without ill will, vexation or frivolity,

by Amy Harron

Cc: To All Whom It May Concern

Tim Matchett         6 October 2018 

Doing business as Head of Managed Services 

C2k Headquarters 

Ashfield Boys’ High School  

Holywood Road  

Belfast

NOTICE TO THE PRINCIPAL IS NOTICE TO THE AGENT; NOTICE TO THE AGENT IS NOTICE TO THE PRINCIPAL 

NOTICE OF FAILURE TO PROVIDE INFORMATION

Tim Matchett, 

I hereby give notice that you, Tim Matchett, as the living man and acting as Head of Managed Services of C2k, have failed to respond to my Freedom of Information Act 2000 Request and provide the requested information. 

You are now in breach of the Freedom of Information Act 2000 and your duty “to confirm or deny”, as outlined in Part I ‘Right to Information’ Section I of the Act. https://www.legislation.gov.uk/ukpga/200...
  
My Freedom of Information request’s twenty-day (20) day deadline ended on Thursday 27 September 2018.

Under the Freedom of Information Act 2000 you were requested to provide responses to the following seven (7) items:

“1.  All documents written or electronic, scientific studies or reports, World Health Organisation’s International Agency for Research on Cancer monographs and classifications, or any other form of evidence in which it is stated that “Wi-Fi exposure is safe and poses no risks to children’s health, including cancer”.

2. All documents written or electronic, scientific studies or reports, World Health Organisation’s International Agency for Research on Cancer monographs and classifications, etc. in which it is stated the known safe level of exposure for children aged 0-4 years to wireless RF/EMF radiation, including Wi-Fi. 

3.  All documents written or electronic, scientific studies or reports, World Health Organisation’s International Agency for Research on Cancer monographs and classifications, etc. in which it is stated the known safe level of exposure for children aged 4-11 years to wireless RF/EMF radiation, including Wi-Fi. 

4.  All documents written or electronic, scientific studies or reports, World Health Organisation’s International Agency for Research on Cancer monographs and classifications, etc. in which it is stated the known safe level of exposure for children aged 12-18 years to wireless RF/EMF radiation, including Wi-Fi. 

5.  All documents written or electronic, scientific studies or reports, World Health Organisation’s International Agency for Research on Cancer monographs and classifications, etc. in which it is stated the known safe level of exposure for children with Down’s Syndrome aged 0-4 years to wireless RF/EMF radiation, including Wi-Fi. 

6.  All documents written or electronic, scientific studies or reports, World Health Organisation’s International Agency for Research on Cancer monographs and classifications, etc. in which it is stated the known safe level of exposure for children with Down’s Syndrome aged 4-11 years to wireless RF/EMF radiation, including Wi-Fi. 

7.  All documents written or electronic, scientific studies or reports, World Health Organisation’s International Agency for Research on Cancer monographs and classifications, etc. in which it is stated the known safe level of exposure for children with Down’s Syndrome aged 12-18 years to wireless RF/EMF radiation, including Wi-Fi.” 

To clarify, please number your responses and clearly respond to each question in turn as requested (questions 1-7).

For example:

1.  All documents written or electronic, scientific studies or reports, World Health Organisation’s International Agency for Research on Cancer monographs and classifications, or any other form of evidence in which it is stated that “Wi-Fi exposure is safe and poses no risks to children’s health, including cancer”.

If you, Tim Matchett, acting as Head of Managed Services of C2k, confirm that there are no such documents, please answer: "C2k do not hold any documents, written or electronic, scientific studies or reports, World Health Organisation’s International Agency for Research on Cancer monographs and classifications, or any other form of evidence stating that that Wi-Fi exposure is safe and poses no risks to children’s health, including cancer".

If you do not intend to provide this information in the requested format, please provide your reasons.

Please number your responses 1 through 7.

You have seventy-two (72) hours to respond from receipt of this notice.

Implied admission by absence of response.

This correspondence will be used in evidence.

Sincerely and without ill will, vexation or frivolity

By Amy Harron
All rights reserved

cc To All Whom it May Concern

Looking for an EU Authority?

You can request documents directly from EU Institutions at our sister site AskTheEU.org . Find out more .

AskTheEU.org