
 

 
 
 
 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Dear  T Scott, 
 
Freedom of Information Act 2000   
 
I write further to your request for information received 23/12/2013.  
 
I note you seek access to the following information: 
 
Please can the total number of Section 59 (Police Reform Act 2002) warnings, and orders 
be provided to myself for the past 5 years? 
 
Can the total number of these that have also resulted in complaints also be provided? 
 
Can the authority also provide a copy of their guidelines for officers using these measures, 
and how the public can appeal or complain if they feel these have been unfairly issued? 
 
Following receipt of your request, searches were conducted within Leicestershire 
Police to locate information relevant to your request.  
 
Your request for information has now been considered and the information 
asked for is as follows: - 
 
Under Section 12 of the Freedom of Information Act 2000 police forces are only obliged 
to respond in full to requests that will take less than 18 hours to answer. In this case, 
every officer within the force would need to be contacted to see if they have issued a 
Section 59 warning as there is no simple way of retrieving this from the Police National 
Computer. 
 
Even if we used the Police National Computer the information would not be 100% 
accurate as some vehicles may be unregistered (such as mini motos etc) and all officers 
would still need to be contacted. However, rather than refuse your request I have been 
able to answer all of the seizures that have occurred from 2009. Unfortunately our 
records do not go beyond 2009. 
 
This information is as follows: 
 
Leics Police Vehicle Seizures Sec 59 PRA 2002  
      

Financial Year 
2009-

10 
2010-

11 
2011-

12 
2012-

13 
Apr 2013 - Dec 

2013 
Number of Seizures 44 42 32 30 19 

Our Ref: 007645/13 
  
Your Ref:    
  
Address Correspondence to: Steven Morris, Information Management 
  
Date 21 January 2014 
  
  



 
Within the Force our officers have access to a legal database that describes Section 59 
(see below). In order for a member of the public to make a complaint they can contact 
our Professional Standards Department via the following website  
 
http://www.leics.police.uk/contact-us/how-complain 
 
Section 59 of the Police Reform Act 2002 refers to vehicles being used in a manner 
which causes alarm, distress or annoyance. Where a vehicle is being used in this way, 
or otherwise amounts to careless or inconsiderate driving, a constable in uniform will 
have the powers set out in subsection (3) below.  
 
An example might be performing screeching 'handbrake turns' in a housing estate.The 
constable will also have these same powers where he has reasonable grounds for 
believing the vehicle has been used on any occasion in such a manner.  
 
The powers cannot be exercised unless the driver is BOTH using the vehicle anti-
socially and is committing either the section 3 or the section 34 offence. Someone 
driving in a way that might be considered anti-social but not committing either of 
these offences is not liable to having his vehicle seized, nor is someone committing a 
different motoring offence.  

59(1) Where a constable in uniform has reasonable grounds for believing that a motor 
vehicle is being used on any occasion in a manner which - 

(a) contravenes section 3 or 34 of the Road Traffic Act 1988 (careless and 
inconsiderate driving and prohibition of off-road driving), and 
(b) is causing, or is likely to cause, alarm, distress or annoyance to members of the 
public,  

he shall have the powers set out in subsection (3). 

59(2) A constable in uniform shall also have the powers set out in subsection (3) where 
he has reasonable grounds for believing that a motor vehicle has been used on any 
occasion in a manner falling within subsection (1). 
 
59(3) Those powers are -  

(a) the power, if the motor vehicle is moving, to order the person driving it to stop the 
vehicle;  
(b) the power to seize and remove the motor vehicle;  
(c) the power, for the purposes of exercising a power falling within paragraph (a) or 
(b), to enter any premises on which he has reasonable grounds for believing the motor 
vehicle to be;  
(d) the power to use reasonable force, if necessary, in the exercise of any power 
conferred by any of paragraphs (a) to (c). 

Notes: 
Failing to stop the vehicle as per (3)(a) above is a summary offence contrary to 
subsection (6) below.  

59(4) A constable shall not seize a motor vehicle in the exercise of the powers 
conferred on him by this section unless - 

(a) he has warned the person appearing to him to be the person whose use falls 
within subsection (1) that he will seize it, if that use continues or is repeated; and  
(b) it appears to him that the use has continued or been repeated after the warning.  



Notes: 
With regard to the warning, a suggested wording that could be given to an individual 
driving a vehicle in this way is given at the bottom of this document. 

59(5) Subsection (4) does not require a warning to be given by a constable on any 
occasion on which he would otherwise have the power to seize a motor vehicle 
under this section if - 

(a) the circumstances make it impracticable for him to give the warning;  
(b) the constable has already on that occasion given a warning under that 
subsection in respect of any use of that motor vehicle or of another motor vehicle by 
that person or any other person;  
(c) the constable has reasonable grounds for believing that such a warning has been 
given on that occasion otherwise than by him; or  
(d) the constable has reasonable grounds for believing that the person whose use of 
that motor vehicle on that occasion would justify the seizure is a person to whom a 
warning under that subsection has been given (whether or not by that constable or 
in respect of the same vehicle or the same or a similar use) on a previous occasion in 
the previous twelve months. 

Offence 
59(6) A person who fails to comply with an order under subsection (3)(a) is guilty of 
an offence. 

59(7) Subsection (3)(c) does not authorise entry into a private dwelling house. 

58(8) The powers conferred on a constable by this section shall be exercisable only 
at a time when regulations under section 60 are in force. 

59(9) In this section -  

driving 
in this section has the same meaning as in the Road Traffic Act 1988. 

motor vehicle 
means any mechanically propelled vehicle, whether or not it is intended or adapted 
for use on roads; and 

private dwelling house 
does not include any garage or other structure occupied with the dwelling house, or 
any land appurtenant to the dwelling house. 

Notes 
(i) A constable has the power to seize the vehicle after warning the person. If, after 
the warning has been given, the driving continues or is repeated then the vehicle can 
be seized. The requirement to give the warning does not apply where it is 
impracticable to do so or where it has been given on a previous occasion in that 
previous 12 months. A warning given on a previous occasion in that a previous 12 
months would include a warning given that preceded a seizure. So if a driver is 
warned, vehicle seized, later reclaimed and warrants further seizure then, so long as 
this falls within a 12 month period since the earlier warning that resulted in seizure, 
then there is no need for a further warning before being able to seize again.  

(ii) A warning given on a previous occasion in that previous 12 months does NOT have 
to have been given in respect of the same vehicle. The vehicle cannot be seized unless 
the warning is ignored. A previous warning given on the same occasion need not have 



been given by the same constable NOR does it have to have been given to the same 
person OR in respect of the same vehicle. It could have been given to the same person 
using another vehicle or to different person using the same vehicle. This covers the 
situation where a number of people gathered together are using their vehicles anti-
socially and swapping them around. 
 
(iii) It is not clear what constitutes the same 'occasion' under (5)(b) or (c). Must it be 
within minutes or hours? The safest interpretation would be to say that the earlier 
warning has been given during the same continuous attendance at the scene by that or 
another constable. A constable may enter premises (but not a private dwelling house) 
where he has reasonable grounds for believing he will find the vehicle. The process of 
seizing the vehicle is described in The Police (Retention and Disposal of Motor Vehicles) 
Regulations 2002. Where a motor vehicle is seized, a seizure notice must be given to 
the person who appears to be the owner of the vehicle. See suggested wording for a 
seizure notice. 
 
(iv) A designated community support officer has the same powers as those shown 
above, under paragraph 9 of Schedule 4 of the Police Reform Act 2002, EXCEPT that he 
can only enter premises under subsection 3(c) above when in the company, and under 
the supervision of, a constable. (v)  

(v) There has been a debate over the exemption in regulation 4(4) Item 7 of the Road 
Vehicles (Construction and Use) Regulations 1986 at to the legality of towing vehicles 
that are not broken down when using statutory powers. This exemption relates to any 
regulations concerning the construction/equipment of the trailer, but regulation 19 
concerns the arrangements for the driver to use braking systems on the trailer and is 
not about the construction/equipment itself. This has lead to confusion as to the actual 
legality of towing vehicles that are not broken down.  

However, the senior police officer responsible for liaison with the DFT on traffic 
matters at a national level, has consulted the DFT and received assurances that the 
police and other partners can tow vehicle without a full lift off the ground, using their 
statutory powers.  

Leicestershire Police provides you the right to ask for a re-examination of your 
request under its review procedure.  Letters should be addressed to Information 
Manager, Professional Standards Department at the above address.  If you decide to 
request such a review and having followed the Force’s full process you are still 
dissatisfied, then you have the right to direct your comments to the Information 
Commissioner who will give it consideration. 

 
Yours sincerely 
 
 

Steven Morris  
Steven Morris 
Information Management 
Leicestershire Police 
�: +44 (0)116 222 2222  
�: dataprotection@leicestershire.pnn.police.uk 
�:  +44 (0)0116 2485217 
Website: http://www.leics.police.uk 
 
Leicestershire Police in complying with their statutory duty under sections 1 and 11 
of the Freedom of Information Act 2000 to release the enclosed information will not 



breach the Copyright, Designs and Patents Act 1988. However, the rights of the 
copyright owner of the enclosed information will continue to be protected by law.   
Applications for the copyright owner’s written permission to reproduce any part of 
the attached information should be addressed to The Information Manager, 
Leicestershire Police Headquarters, St. Johns, Enderby, Leicester LE19 2BX. 
 
 


