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You asked for a Defra view on modifying Combined Orders. Although the
Combined Orders regulations, S| 2008/442, are dué to be amended to.include
a schedule, setting ouf how the definitive statement is to. be modified in
consequence of the Order, the current regulations. do not provide for inclusion
of stich a schedule. Moreover, we have previously given advice that an Order
that includes such a schedule wauld net be in the prescribed form, nor could it

be considered fo be substantially fo like effect and that such an Order would

therefore be flawed and could not be corifirmed. in that form by an Inspector.

The question is whether it is open 1o an Inspector fo use the powers of
modification set out in paragraph 7(3) of schedule 15 to the ‘Wildiife and
Countryside Act 1981 to remove the- offénding schedule if minded to confirm
the Order. In other words, is the Order so flawed as 10 be considered beyond
-modification, in which case the Order should be rejected.

- Our Iegal aclvnce based on R v Mm;sfer of Health ex p Yafféu'[:ré‘:'?‘ﬁh‘b"&éé "i‘é

that unless the. relevant Ieglslatlon specifically proscribes certain modifications,
the power of modification is unfettered; there appear to be no such proscribed
‘modifications in this case. The other key consideration is that we have always
maintained that an Inspector should nat be. put in a position of havmg to infer,
or conjecture on, the order-making authority’s intentions. However, in this case
an Inspector would be removing the schedule in its entirety, rather than making
changes that might affect the substance of the Oider. Moreover, in the case of
a Combined Order, the order-making authority's intentions with regard o the
substance of the Order should in any event be-clearly set out in the public path
order element of the Combined Order.

Therefore, we believe that, notwithstanding whether the Order is correct.in any -
other respects, it would be possible for an Inspector o madify a Combined
- Order made under S| 2008/442 by removing a schedule, which sets out how




the definilive statement i$ to-be modified in consequence of the Order, in order
to make the Order suitabls for confirmation. :

Yours sincerely

Recreation & Access



