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Dear Independent Police Support Group, 
 
Thank you for your e-mail of 8 December 2012 in which you ask for information 
relating to Police Appeals Tribunals. Answers to your questions are provided below.  
 
‘Some of the secondary legislation with regards to the Police Appeals 
Tribunals (Amendment) Rules 2012 was anticipated to be laid in October 2012.’ 
 
1. Has any secondary legislation been laid? 
 
There are no Police Tribunals (Amendment) Rules 2012. However, the Police 
Appeals Tribunals Rules 2012, which repeal and replace the Police Appeals 
Tribunals Rules 2008, were made on 18 October, laid before Parliament on 23 
October and came into force on 22 November. 
 
2. If so; please supply a copy. 
 
The rules are available to the public at the following web link: 
http://www.legislation.gov.uk/uksi/2012/2630/contents/made 
 
3. The following extract is taken from Home Office circular 001/2012: 
 
There are no changes to the police complaints system, police misconduct 
system and Police Appeals Tribunals rules outside of the MPS area until 
November 2012 when PCCs will be elected. Changes to the police complaints 
system, police misconduct system and Police Appeals Tribunals rules outside 
the MPS area, and further changes to the arrangements within the MPS area, 
will be brought in for November 2012 through separate secondary legislation.  
 
‘ One major difference between the Metropolitan Police and County forces is 
that it appears that from January 2012 the number of persons on a PAT panel 
is reduced to 3 in the Metropolitan Police and it appears that for county police 
forces the number of persons on a PAT panel will remain as 4 until November 
2012 when it will be reduced to 3 coinciding with the abolishment of police 
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authorities and a member of the police authority would no longer be the 4th 
member of the panel as they police authority would no longer exist.’ 
 
Please confirm whether this is the correct interpretation and provide any 
relevant documents with what appears to be an area which is causing some 
confusion. 
 
This interpretation is incorrect. 

 
Paragraph 47 of Schedule 16 to the Police Reform and Social Responsibility Act 
2011 was brought into force on 16th January by paragraph (i) of the Schedule to the 
Police Reform and Social Responsibility Act 2011 (Commencement No.3 and 
Transitional Provisions) Order 2011 (S.I. 2011/3019).  Paragraph 47 of Schedule 16 
amends paragraph 2(1) of Schedule 6 to the Police Act 1996, which governs the 
composition of a Tribunal for an officer other than a senior officer. The effect is to 
remove the provision for a member of the relevant police authority to be a member of 
the Tribunal. No member of a police authority should have been appointed to a 
Tribunal or continued to sit on a Tribunal on or after 16th January. 
 
I hope you find this information helpful. 
 
Yours faithfully 
 
 
Sammy Jegede 

 


