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Dear Mr Underwood
Request for Information

Thank you for your requests for information regarding Power Line Technology (‘PLT’). Ofcom
received your requests on 6 May 2011 and has considered them under the Environmental
Information Regulations 2004 (‘EIR’).

| have answered your requests below.

Request one

| am requesting under the Freedom of Information Act and the Environmental Information
Regulations 2004, all documents, notes, e-mails, memos, correspondence exchanged with
ERA Technology Ltd in commissioning, receiving, refining and accepting their 2008-578
report which concluded that Comtrend Powerline Network Adaptors as supplied by BT Vision
do not satisfy the essential requirements of the EMC Directive.

Request two

Please release copies of all information created, modified or accessed after January 1st
2010 related to meetings organised by Ofcom with victims of PLT pollution.

Please release copies of all information created, modified or accessed after January 1st
2010 related to meetings organised by Ofcom with advocates of PLT technology.

Please release copies of all information created, modified or accessed after January 1st
2010 related to the deployment of Access PLT in the UK.

Please release the full text of the following web page;
http://stakeholders.ofcom.orqg.uk/enforcement/spectrum-enforcement/plt/

As of January 1st 2011 and any changes prior to April 25th 2011.

Please release copies of all information used to support the following bullet points in the
EMC ADCO presentation of March 2011.
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“No complaints of interference other than ‘Hobby Radio™
“RSGB lobby (Ofcom/Government/Commission)”

“Small number of activists (misinformation)”

Please also provide a copy of the minutes for this meeting.

Please provide a list of all organisations and groups that have had contact with Ofcom and
have expressed concerns of any kind about PLT causing interference

Request three

Please provide dates of meetings between Ofcom and any non Ofcom bodies which made
reference to PLT/PLA devices after January 1% 2010.

Please release copies of all information created, modified or accessed after January
1st 2011 related to the Administrative Co-operation group of the EMC Directive

Please release copies of all information created, modified or accessed after August 1st 2010
that makes any reference to the proposed CENELEC PLT standard.

Request four

Please release copies of all information created, modified or accessed after January 1st
2008 related to the determination by Ofcom that EN55022 does not apply to PLT devices.
Request five

Please release copies of all information created, modified or accessed after January 1st
2010 related to meetings with spectrum stakeholders where the issue of PLT devices was
raised.

Response

In response requests one, two, three, four, and five, to extract locate and identify the
relevant information to these requests would be manifestly unreasonable under regulation
12(4)(b) of the EIR.

As previously mentioned to you, we have now published as much information as possible
that relates to PLT. We are continuing to update the website with as much of this information
as is possible as soon as we can and will also place all future information online if possible.

Please see our statement and supporting information on PLT matters on the Ofcom website
here: http://stakeholders.ofcom.org.uk/enforcement/spectrum-enforcement/plt/.

Finally, can | conclude by saying that, whilst | acknowledge your right to request information
under the Freedom of Information legislation, it seems to me that the issue that is causing
you concern is more a matter of legal interpretation than information supply. Ofcom has now
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published considerable material about PLT devices and Ofcom's position on interpreting its
enforcement duties under the Electromagnetic Compatibility Regulations 2006 has been
made very clear.

If you believe that Ofcom is not acting appropriately, or interpreting its duties correctly, then it
might be that a more suitable route open to you is to seek legal advice on Ofcom's decision.

Ofcom, currently, has no further information that it can publish on PLT devices that has not
now already been made available. If any further information is generated or becomes
available then Ofcom will publish it as soon as it can.

As a result, it is likely that our responses to future Freedom of Information and EIR requests
will simply refer applicants to our website.

Please ensure that when using the provided information in any way, you comply with all
relevant legislation. For example, the information provided may be protected by copyright
under the Copyright, Designs and Patents Act 1988 (as amended). If in doubt, please seek
independent legal advice. For Ofcom’s policy on copyright and related issues, please refer
to http://www.ofcom.org.uk/disclaimer.

If you have any queries about this letter, please contact me. Please remember to quote the
reference number above in any future communications.

Yours sincerely

Graham Howell =

If you are unhappy with the response or level of service you have received in relation to your request frem Ofcom, you may ask
for an internal review.  If you ask us for an internal review of our decision, it will be treated as a formal complaint and will be
subject to an independent review within Gfcam. We will acknowledge the com plaint and inform you of the date by which you
might expect to be told the outcome.

The following outcomes are possibie:

= the original decision is upheld; or

« the originai decision is reversed or modified.

Timing

If you wish to exercise your right to an internal review you should contact us within two months of the date of this letter.
There is ne statutory deadiine for undertaking internal reviews and it will depend upon the complexity of the case. However, we
aim to conclude all such reviews within 20 working days, and up to 40 working days in exceptional cases. We wili keep you
informed of the progress of any such review. If you wish to request an internal review, you should contact:

Graham Howell

The Secretary to the Corporation
Ofcom

Riverside House

2a Southwark Bridge Road
London SE1 9HA
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