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Brian Marr 

Driver and Vehicle Licensing Agency 
Head of Data Sharing Policy & FOI Team – D16 
Longview Road 
Morriston 
Swansea 
SA6 7JL 
 
Email us at: foi@dvla.gsi.gov.uk 
Website: www.gov.uk/browse/driving 
  
  
Your Ref:  
Our Ref: FOIR5330 

  

Date: 25 May 2016 

 

Dear Mr Marr 
 

Freedom of Information Request 
 
Thank you for your e-mail dated 4 May requesting information under the terms of the 
Freedom of Information Act 2000 (FOIA). 
 
You asked: 
 
I'm looking to clarify the requirement for the British standard (currently BS UA 
145d) and supplier post code to be printed on number plates. 
 
In May 2008 it was suspended as an MOT requirement. 
http://www.transportoffice.gov.uk/crt/repository/Special%20Notice%2004-
08.pdf 
 
And in April 2009 it was removed/obsoleted as an MOT and no longer 
selectable Reason for Rejection. 
 
Did the DVLA have input on this removal? And why? 
 
Outside of the FOIA, DVLA were not involved in the decision to remove this specific 
requirement from the MOT test. The MOT test and any decision to remove a 
particular component is a matter for the Driver and Vehicle Standards Agency, who 
would also consider if it is necessary to consult further with the DVLA. 
  
Is it currently required for a motorist/registered keeper (RK) to display a plate 
with BS AU 145d and the supplier post code on the plate? What legislation 
covers this requirement? 
 
Is it currently required for a number plate supplier to create plates with BS AU 
145d and their post code printed on the plate? What legislation covers this 
requirement? 
 
While DVLA holds this information, Section 21 of the FOIA exempts DVLA from 
providing information which is reasonable accessible to you by other means. The  
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information you are requesting is published and can be accessed via the following  
links:- www.legislation.gov.uk/uksi/2001/561/contents/made at Schedule 2 Part 1 
and www.legislation.gov.uk/ukpga/2001/3/contents Section 28. 
 
If this is a legal requirement for RK please specify, Since May 2009 how many 
times have RK have been warned solely over lack of the above requirements?  
And how many have been subsequently revoked? 
 
For the above question, do not include times where there were other issues 
with the plate, e.g. mis-spacing of characters.  This refers solely to the lack of 
BA US 145d and/or supplier post code. 
 
The information you have requested is not held. Enforcement action regarding the 
display of number plates on road vehicles is a matter for the police. DVLA does not 
collate data on the individual reasons why a numberplate may not meet the 
legislative requirements.  
 
When a notification is received from the police with an admission of guilt from the 
keeper that a registration has been misrepresented, the Agency automatically sends 
a warning letter to the registered keeper telling them to change their registration 
mark immediately and provide photographic evidence within 21 days that this has 
been carried out.  They are also told that any further notification will result in the 
registration mark being permanently withdrawn from use. This action is most 
commonly taken where a registration mark is displayed in a manner which makes it 
difficult to read accurately.  
 
Between December 2013 and April 2016, a total of 2000 warning letters have been 
sent by DVLA to registered keepers about a registration not meeting the legal 
requirements following a police notification, of which 71 registrations were 
subsequently withdrawn.     
 
Does your GUIDLINES ON ACTIONING MISREPS apply on the BS AU 145d and 
post code requirements also?  If not, please supply the internal policy 
documents and guidelines that cover the lack of BA AU 145d and supplier post 
code printed on a RK plate. 
 
The information you have requested is not held as the DVLA does hold internal 
guidance on how to action those cases where it is only the BS AU 145d number 
and/or supplier postcode which have not been correctly displayed on a numberplate.    
 
The information which follows concerns the procedures for making any complaint 
you might have about the reply. Please quote the reference number of this letter in 
any future communications about it. 
 
Yours sincerely 

 
Robert Toft 
Head of Data Sharing Policy & Freedom of Information Team   

http://www.legislation.gov.uk/uksi/2001/561/contents/made
http://www.legislation.gov.uk/ukpga/2001/3/contents
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Your right to complain to DVLA and the Information Commissioner 

 

If you are not happy with the reply to your request, you can ask DVLA to re-consider 
the response you received by writing (within two calendar months of receiving this 
response) to either foi@dvla.gsi.gov.uk or DVLA Freedom of Information Team, 
DSPG/FOI, D16, DVLA, Swansea SA6 7JL.  
 
DVLA will acknowledge and consider your request, re-visiting the response provided.  
This is known as an Internal Review and will be considered by a staff member not 
involved with the original reply. 
 
If you disagree with the outcome of the Internal Review, you can complain to the 
Information Commissioner’s Office. Further information can be found via: 
https://ico.org.uk/concerns/getting/ Alternatively you may wish to write to: Customer 
Contact, Information Commissioner’s Office, Wycliffe House, Water Lane, Wilmslow 
SK9 5AF. 
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