Notification of fare evasion by bus driver

Theresa Smith made this Freedom of Information request to Transport for London

Automatic anti-spam measures are in place for this older request. Please let us know if a further response is expected or if you are having trouble responding.

The request was partially successful.

Dear Transport for London,

Is it correct that bus driver can now inform TfL network management (NMCC) of fare evasion?

What is the drivers proceedure?

What is the response proceedure of NMCC?

Are revenue protection (RPI) provided with these sns reports from driver and how soon does it get to RPI?

The data being collated - is this being kept such as bus stops and routes?

How many fare evasion sms have been received since the roll out?

When was the roll out?

Which route has the highest fare evasion reported in London since roll out?

Is TfL looking to add more sms buttons for drivers to enhance reporting such as low treesby badly lsid out junctions, toilets not working etc?

Which department of TfL or who decides the sms buttons in iBus Machine?

Can TfL add a button for driver for passengers not to stand by the cab door if it is too packed to take the next bus. This removes stress from driver and confrontation.

Yours faithfully,

Theresa Smith

FOI, Transport for London

Dear Ms Smith,

 

TfL Ref: FOI-3273-1920

 

Thank you for your request received by Transport for London (TfL) on 27^th
January 2020 asking for information about the notification of fare evasion
by bus drivers.

 

Your request will be processed in accordance with the requirements of the
Freedom of Information Act and our information access policy. 

 

A response will be sent to you by 24^th February 2020. We publish a
substantial range of information on our website on subjects including
operational performance, contracts, expenditure, journey data, governance
and our financial performance. This includes data which is frequently
asked for in FOI requests or other public queries. Please check
[1]http://www.tfl.gov.uk/corporate/transpar... to see if this helps you.

 

We will publish anonymised versions of requests and responses on the
[2]www.tfl.gov.uk website. We will not publish your name and we will send
a copy of the response to you before it is published on our website.

 

In the meantime, if you would like to discuss this matter further, please
do not hesitate to contact me.

 

Yours sincerely,

 

David Wells

FOI Case Officer

FOI Case Management Team

General Counsel

Transport for London

 

 

 

show quoted sections

FOI, Transport for London

2 Attachments

Dear Ms Smith,

 

TfL Ref: FOI-3273-1920

 

Thank you for your email of 27^th January 2020 asking for information
about fare evasion on buses.

 

Your request has been considered in accordance with the requirements of
the Freedom of Information Act and our information access policy.

 

I can confirm that we hold the information you require. Your questions are
answered in turn below:

Question1: Is it correct that bus driver can now inform TfL network
management (NMCC) of fare evasion?

 

Answer: Yes.

 

Question 2: What is the drivers procedure?

 

Answer: This is set-out in the “Big Red Book” (copy attached – see the
section from page 113).

 

Question 3: What is the response procedure of NMCC?

 

Answer: NMCC do not monitor SMS messages in real-time. Rather, this
facility is to build up an intelligence picture in a slow-time
environment. Should drivers need assistance real-time they are advised to
call NMCC via their Code Blue or Red facility dependent on their incident
and severity (as outlined in the Big Red Book).

 

Question 4: Are revenue protection (RPI) provided with these sns reports
from driver and how soon does it get to RPI?

 

Answer: This process is still being formalised

 

Question 5: The data being collated - is this being kept such as bus stops
and routes?

 

Answer: Yes.

 

Question 6: How many fare evasion sms have been received since the roll
out?

 

Answer: 195,503 (based on the first 5 periods of operation).

 

Question 7: When was the roll out?

 

Answer: 1^st April 2019.

 

Question 8: Which route has the highest fare evasion reported in London
since roll out?

 

Answer: Route 8. However, please note that we largely measure levels of
fare evasion by means of a survey not by SMS volumes. While SMS data is
useful to provide more detail on fare evasion we would not use it in
isolation (and, at present, we do not consider the SMS data is wholly
reflective of actual rates).

 

Question 9: Is TfL looking to add more sms buttons for drivers to enhance
reporting such as low treesby badly lsid out junctions, toilets not
working etc?

 

Answer: This not a request for recorded information under the FOI Act.
However, that said, see pages 122 and 123 of the Big Red Book for a list
of current messages. The list will be reviewed regularly.

 

Question 10: Which department of TfL or who decides the sms buttons in
iBus Machine?

 

Answer: The Bus Projects Board.

 

Question 11: Can TfL add a button for driver for passengers not to stand
by the cab door if it is too packed to take the next bus. This removes
stress from driver and confrontation.

 

Answer: This is not a request for information under the Freedom of
Information Act. However, the suggestion has been passed on to colleagues
in the buses team.

 

If this is not the information you are looking for, or if you are unable
to access it for any reason, please do not hesitate to contact me.

 

Please see the attached information sheet for details of your right to
appeal as well as information on copyright and what to do if you would
like to re-use any of the information we have disclosed.

 

Yours sincerely,

 

David Wells

FOI Case Officer

FOI Case Management Team

General Counsel

Transport for London

 

 

 

 

show quoted sections