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17 May 2021 
 
Dear Ms Lawson  
 
FREEDOM OF INFORMATION REQUEST 
 
Thank you for your email of 4 May in which you ask for information on birth certificates.   
 
Your request has been handled as a request for information under the Freedom of 
Information Act 2000 (FOI Act).  
 
I am able to disclose the following information from the General Register Office which is 
part of Her Majesty’s Passport Office.   
 
1) Why have signatures been obsolete from birth certificates from 2009 - date? 
 
There has never been a legal requirement for an informant to sign a birth certificate, as 
this is not the primary legal record of the event. A birth certificate is a certified copy of the 
information registered at the time. Only the register page, which is printed following the 
direct questioning of a qualified informant, is required to be signed to confirm the 
particulars to be registered are correct.  
 
Any printed certificates will only have a printed version of signatures. This complies with 
section 34(5) of the Births and Deaths Registration Act 1953 (BDRA) which states that the 
information printed on a certificate can differ in form (the way it is shown) but not 
substance (the information provided).     
 
2)Who authorised the GRO and local registers to type names of informants in 
signature box? 
 
The Births and Deaths Registration Act 1953 requires the signature box on the register 
page to be signed following the direct questioning of a qualified informant to confirm the 
particulars to be registered are correct. Section 34(5) of the same Act states that the 
information printed on a certificate can differ in form (the way it is shown) but not 
substance (the information provided).     
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3) Why has the GRO and local registry offices stopped producing exact copies of 
birth certificates? 
 
It is claimed that the informants sign the register page (that is same template as the 
birth certificate) and that's the GRO's copy but why isn't that copy the exact copy 
when issuing  the birth certificate! 
 
The Registration of Births and Deaths (Electronic Communications and Electronic Storage) 
Order 2006 amended the BDRA to allow for the electronic communication and storage of 
copies of Birth and Death Registers and for local registrars to transmit those copies to the 
Registrar General electronically and allow the Registrar General to use the electronic 
copies in the same way as paper copies. 

 
Yours sincerely 
 
 
 
D Hjiej-Andaloussi 
Freedom of Information Team 
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