
 

Office of the Secretary of State for Wales 

Swyddfa Ysgrifennydd Gwladol Cymru 

 
T: 0292 092 4216 
E: Correspondence@ukgovwales.gov.uk 

 

Gwydyr House | Tŷ Gwydyr 
London | Llundain 

SW1A 2NP 

1 Caspian Point | 1 Pwynt Caspian 
Cardiff | Caerdydd  
CF10 4DQ 

www.gov.uk/wales www.gov.uk/cymru 

 

S Rhosier 

 

 

4 February 2020 

Ref: TO8 20  

Dear S Rhosier   

 

Thank you for your email of 10 January to the Secretary of State seeking further 

information on Ministerial appointments.  I have been asked to respond.  

 

I would refer you to the Cabinet Manual, where details regarding the appointment of 

Ministers are set out in chapter 3. Specifically, section 3.8 which states that "there is 

a convention that an individual will be a minister only if they are a Member of the 

House of Commons or the House of Lords". Also section 3.3 which states that "the 

Prime Minister has certain prerogatives, for example recommending the appointment 

of ministers and determining the membership of Cabinet and Cabinet 

committees".  The Manual is available online here - 

https://assets.publishing.service.gov.uk/government/uploads/system/uploads/attach

ment_data/file/60641/cabinet-manual.pdf  

 

 

 

Yours sincerely  

 

David Harries 

Constitution Team 

Tîm Cyfansoddiad 
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