
Draft for reply to  

Dear  

 

Thank you for your email of 16 July about the release of information from the Driver and 

Vehicle Licensing Agency vehicle records to the private parking Vehicle Control 

Systems Ltd (VCS). 

Regulation 27 of the Road Vehicles (Registration and Licensing) Regulations 2002 

provides a legal gateway for the release of information to those who can demonstrate a 

reasonable cause for receiving it.   

Motorists use the private parking facilities subject to the terms and conditions set out on 

signage displayed in the car park.  The need to contact individuals who may not have 

complied with these conditions is, in most circumstances, considered to be a 

reasonable cause.  The DVLA provides vehicle keeper details as a first point of contact 

to help investigate and establish where liability may lie and resolve disputes. The legal 

basis for the release of DVLA information for this purpose has been in place for many 

years. 

While seeking to ensure that vehicle keeper data is released only in appropriate 

circumstances, it would not be the appropriate body to offer a view on whether or not a 

breach of the terms and condition for parking on private land has occurred or whether 

any liability might be attached to such a breach. That would be a matter between the 

drive and the landowner or their agents which ultimately might need to be decided by 

the courts. The DVLA releases information on the basis that reasonable cause is 

demonstrated.  

The ATA’s code of practice covers many aspects of a car parking operators business, 

and while compliance with the code of practice is a key consideration for DVLA when 

releasing vehicle keeper data, not all requirements of the code affect reasonable cause. 

 The terms and conditions contained on a sign on private land would be considered 

valid for incorporation into a contract even if the sign itself had not been approved via 

local authority planning processes.  Therefore, there would be reasonable cause for 

DVLA to disclose data for the investigation of alleged transgressions in such 

circumstances.   

As you will appreciate, planning permission compliance falls outside of the DVLA’s remit 

and would be a matter for the Local Authority to consider. 

 



 

 




