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FREEDOM OF INFORMATION (SCOTLAND) ACT 2002 - INTERNAL REVIEW 
 
In accordance with section 20(1) of the Freedom of Information (Scotland) Act 2002, I 
understand that you have requested a review of the decision communicated to you on 23 
July 2019 in respect of your original request for information, received 11 July 2019. 
 
Original Request 
 
Do officers require authorisation before placing bits of paper in peoples door 
frames? 
 
Request for Review 
 
I am writing to request an internal review of Police Scotland's handling of my FOI 
request '"Covert surveillance"'. 
 

Please could you clarify if this is a legally established fact or just police Scotland's 
opinion. 
 

If it doesn't identify an individual why bother doing it? 
 

If someone is known to live alone would your [re]sponse fall flat on its face? 
 

His often is it done? 
 
 
My role is to consider the response issued and determine whether or not your request was 
handled in accordance with the Freedom of Information (Scotland) Act 2002.   
 
As part of the review, I am also required to consider the quality of the administrative 
process applied to your request and I am pleased to record no deficiency in that regard.  
 
In reviewing the response I have studied all documentation relevant to the request, 
including that which documents both the research carried out and the decision making 
process. 
 
The decision I have to make is whether or not section 17 of the Act was correctly applied 
to your request. 
 
For the avoidance of any doubt, I can clarify that Police Scotland holds no recorded 
information regarding the activity of placing bits of paper in door frames and specifically, 
no recorded information regarding whether or not officers would require authorisation to 
conduct such activity. 
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As explained in the original response, this is a consequence of the fact that such activity 
would not be deemed as surveillance. 
 
Whether an activity amounts to surveillance or not is set out in legislation - the Regulation 
of Investigatory Powers Act 2000, the Regulation of Investigatory Powers (Scotland) Act 
2000, Part III of the Police Act 1997 and the Investigatory Powers Act 2016. 
 
In regard to why Police Scotland would ‘bother doing it’, the implications of someone living 
alone and how often it is done, I would reiterate that Police Scotland holds no recorded 
information regarding such activities. 
 
The information provided in the original response: 
 
“Please note, although such a tactic could potentially suggest to officers that someone 
may have entered a dwelling or property, this is not a definitive conclusion and would not 
enable officers to attribute this action to, or identify a specific individual.” 
 
was intended to provide advice and assistance only and was based on comment provided 
from colleagues in our Specialist Crime Division.  
 
Taking all of the above into account, I am satisfied that your request has been handled in 
accordance with the Freedom of Information (Scotland) Act 2002 and in terms of section 
21(4)(a) of the Act, I uphold the original response and agree that section 17 of the Act was 
correctly applied. 
 
 
Should you require any further assistance concerning this matter please contact 
Information Management - Dundee on 01382 596657 quoting the reference number given. 
 
If you remain dissatisfied following the outcome of this review, you are thereafter entitled to 
apply to the Office of the Scottish Information Commissioner within six months for a decision.  
You can apply online, by email to enquiries@itspublicknowledge.info or by post to Office of 
the Scottish Information Commissioner, Kinburn Castle, Doubledykes Road, St Andrews, 
Fife, KY16 9DS. 
 
Should you wish to appeal against the Office of the Scottish Information Commissioner's 
decision, there is an appeal to the Court of Session on a point of law only. 
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