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Mr Smith  
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 Our ref:  SEJ/FOI/190817008-1 11th September 2019 

Dear Mr Smith, 

Freedom of Information Act request 190817008 

Thank you for your e-mail  in which you asked.   

Under the Freedom of Information Act can you please provide if all court 
documents/orders issued from a court must have a court date stamp that includes the 
name of the court on the stamp and the date within it, in addition to the court seal that 
must also contain the name of the court that issued... and sealed the instrument. Please 
list all courts required to have a date stamp and when they must be used such as when 
accepting court documents and if they are also required to be applied when issuing 
court orders that must also be sealed by the court staff with the seal of the court. Also if 
any court uses a single court seal that also contains the date. If courts, both civil or 
criminal are not required to have a date stamp upon the filing of court documents, 
please list those courts as well and provide the reason why a court date stamp and a 
court seal of the court is not a requirement and provide where this information can be 
found. 

The Freedom of Information Act 2000 (the Act)  gives individuals and organisations the right of 
access to all types of  recorded information held, at the time the request is received, by  public 
authorities such as the Ministry of Justice (MoJ). Section 84 of  the Act states that in order for a 
request for information to be handled as a Freedom of Information (FOI) request, it must be for 
recorded  information. For example, a FOI request would be for recorded statistics, but not 
legal advice.   

Your question however is not asking for recorded information, but for advice on the law and an 
explanation as to why the law is as it is.  I have therefore assessed that your request does not 
fall within the Act.   

Outside the Act and as general correspondence, I can answer your questions.  I am assuming 
that by “must” you mean a legal requirement.   

• Can you please provide if all court documents/orders issued from a court must have a court 
date stamp that includes the name of the court on the stamp and the date within it, in 
addition to the court seal that must also contain the name of the court that issued. and 
sealed the instrument.  

Answer:  No they do not. 
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• Please list all courts required to have a date stamp and when they must be used such as 
when accepting court documents and if they are also required to be applied when issuing 
court orders that must also be sealed by the court staff with the seal of the court.  

Answer None. 

• Also if any court uses a single court seal that also contains the date.  

Answer.  No. 

• If courts, both civil or criminal are not required to have a date stamp upon the filing of court 
documents, please list those courts as well  

Answer  All of them. 

• Provide the reason why a court date stamp and a court seal of the court is not a 
requirement  

Answer:  because no Rule of Court requires it.   

• And provide where this information can be found. 

Answer:  you can find the Rules of Court for here:  
https://www.justice.gov.uk/courts/procedure-rules .  Note that the Magistrates’ Courts Rules 
have been extensively amended since 1981; you can find the amendments by searching in 
the same website for “magistrates’ courts rules amendment”  with the Type set as “UK 
Statutory Instruments”. However, as a shortcut I can tell you that you will not find any 
reference to seals in any Rules relating to magistrates’ courts.   

You can also find abundant information on the proper use and format of seals in those 
courts which use them (i.e. the High Court and County Court) in this earlier reply to What 
Do They Know:  
https://www.whatdotheyknow.com/request/219979/response/556415/attach/html/2/FOI%20
92491%20Hinks.doc.html. 

Please note that as this is not a reply under the Freedom of Information Act, you have no right 
to a review under the Act. 

Yours sincerely, 

 

 

 

Siân E. Jones LL.B.   
 
Head of Legal and Professional Services 
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