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Date: 12 July 2017

Dear | Wilson

Freedom of Information Act 2000 (FOIA)
VOA ref: 11785195.2/CEO

Thank you for your request, which was received on 19 June 2017, and we are treating as a request
for information under the FOIA.

Your request for information under the FOIA

“Please let me know how many three bedroom terraced properties within one mile of YO23
1PP have council tax band G.”

Response to your request:

Under section 1(1)(a) of the Act you are entitled to be told in writing whether the Valuation Office
Agency (VOA) holds the information falling within the scope of your request. However we have
estimated that it will cost more than the appropriate limit to consider whether we even hold the
information that you have requested.

The appropriate limit, represents the estimated cost of one person spending 24 hours (3%2 working
days) in determining whether we hold all of the information within scope of your request.

To locate, retrieve and extract the information which you have requested has been found to exceed
the prescribed limit. My opinion is based on a sample of records which have been investigated
and concludes that the requested information would exceed 24 hours. The area identified consists
of some 7 km? and circa 400 postcodes which would all need to be manually checked and cross
referenced between our database and mapping application. Secondary searches would then need
to be carried out to identify properties with the attributes referred to in the request

Under section 12(2) of the FOIA the VOA is not obliged to comply with your request, and as such
we will not be processing your request further. This is set out in the FOIA and Data Protection
(Appropriate Limit and Fees) Regulations 2004.

Normally the VOA would explore with you how you might be able to narrow or refine your request
so that it did not exceed the FOIA cost limit, however, in this case, | cannot see any scope for
doing this as the information you are seeking relates to individuals and properties so any
information held would be exempt from disclosure due to our duty of confidentiality set in sections
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18(1) and 23 of the Commissioners for Revenue and Customs Act (CRCA) 2005 which state that
property or ‘person’ identifying information is exempt under section 44 of the FOIA. The term
person’ applies not only to individuals, but to any legal entity.

I include an Appendix which sets out the legislation in full.

If you are unhappy with this reply you may request a review by email to: foi@voa.gsi.gov.uk.
Alternatively, you can make a request by writing to: Valuation Office Agency, Information Law and
Disclosure Team, Head Office, 6" Floor, Wingate House, 93/107 Shaftesbury Avenue, London,
W1D 5BU

A request for a review must be received within 2 months of the date of this letter. To assist our
review, please set out which aspects of the reply concern you and why you are dissatisfied.

If you are not content with the outcome of our review, you have the right to apply directly to the
Information Commissioner (ICO) for a decision. Generally, the ICO cannot make a decision unless
you have exhausted the complaints procedure provided by the Valuation Office Agency. The
Information Commissioner can be contacted at: Information Commissioner's Office, Wycliffe
House, Water Lane, Wilmslow, Cheshire, SK9 5AF.

Yours sincerely

Sarat Finchlilfe

Sarah Hinchliffe
Director of Operations for Council Tax, Housing Allowances, Network Support Offices and
Statutory Valuations for the Valuation Office Agency
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Appendix - Freedom of Information Act, 2000 (request)

http://www .legislation.gov.uk/ukpga/2000/36/contents

Section 12 refers to an exemption where cost of compliance exceeds appropriate limit.

(1) Section 1(1) does not oblige a public authority to comply with a request for information if
the authority estimates that the cost of complying with the request would exceed the
appropriate limit.

(2) Subsection (1) does not exempt the public authority from its obligation to comply with
paragraph (a) of section 1(1) unless the estimated cost of complying with that paragraph
alone would exceed the appropriate limit.

(3) In subsections (1) and (2) “the appropriate limit" means such amount as may be
prescribed, and different amounts may be prescribed in relation to different cases.

(4) The Secretary of State may by regulations provide that, in such circumstances as may
be prescribed, where two or more requests for information are made to a public authority—

(a) by one person, or
(b) by different persons who appear to the public authority to be acting in
concert or in pursuance of a campaign,

the estimated cost of complying with any of the requests is to be taken to be the
estimated total cost of complying with all of them.

(5)The Secretary of State may by regulations make provision for the purposes of this
section as to the costs to be estimated and as to the manner in which they are to be
estimated.

Also see the Fees Regulations

http://www.leqislation.qov.uk/uksi/2004/3244/contents/made
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Section 44 Prohibitions on disclosure

(1) Information is exempt information if its disclosure (otherwise than under this Act) by the
public authority holding it -
(a) is prohibited by or under any enactment,

Commissioners for Revenue and Customs Act (CRCA) 2005
http://www.legislation.gov.uk/ukpga/2005/11/contents

Section 23 CRCA
)] Revenue and customs information relating to a person, the disclosure of which is prohibited
by section 18(1), 'is exempt information by virtue of section 44(1)(a) of the Freedom of
Information Act 2000 (c. 36) (prohibitions on disclosure) if its disclosure —
(a) would specify the identity of the person to whom the information relates, or
(b) would enable the identity of such a person to be deduced.

‘Person’in this context covers both individuals and legal entities (See Schedule 1 of the
Interpretation Act 1978.). What this means in practice is that it is much wider than the Data
Protection Act (DPA) which refers to ‘living individuals’. Also as a link can be made from an
address to a person with other information in the public domain this is captured by section 23(1)(b)
of the CRCA.

Sections 18(1) and 23 (as amended)' of the CRCA taken together, removes information about any
person or a property from the right of access under FOIA.

This is explained in our Publication Scheme under, “Information we will not disclose under the
Freedom of Information Act 2000 (FOI)".

‘Release of information under FOI is release to the world. Public authorities are not allowed
to take account of the identity of the person making the request, or their motives, when
deciding what information will be disclosed in response to an FOI request.

To carry out its functions the Valuation Office Agency (as part of HM Revenue and
Customs HMRC) holds confidential customer information including information on
properties. When HMRC was created in April 2005, Parliament decided that any
information held for an HMRC function that identifies a ‘person’, (including legal entities
such as limited companies), or which would enable their identity to be deduced, is exempt
from disclosure under the FOI regime. The provision is set out in Section 23 of the
Commissioners for Revenue and Customs Act (2005) and applies even if the requestor is
an individual asking for information we hold about them, or a director asking for our
information about their company.’

Further section 19(4)? of the Borders, Citizenship and Immigration Act (BCIA) 2009 amended
section 23 of the CRCA 2and states that we must disregard any permissive rights when considering
a FOIA request.

Schedule 1 of the Interpretation Act 1978 -
http://www.legislation.gov.uk/ukpga/1978/30/schedule/1

! Section 18 (1) of the CRCA states that, ‘Revenue and Customs officials may not disclose
information which is held by the Revenue and Customs in connection with a function of the
Revenue and Customs.’

2 Here is a link hitp://www.legislation.gov.uk/ukpga/2009/11/section/19
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