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FROM: Chris Rose. National Election Agent, Green Party of England and Wales. 
 
Dear Sir/Madam, 
 
I'm writing to get a written clarification/opinion/advice on a number of election expenditure issues. 
 
 
STAFF - ALLOCATION OF WAGE COSTS TO CONSTITUENCIES 
 
The Commission has made it clear in 'Candidates’ expenses, Initial guidance for a 2010 UK 
Parliamentary general election' that staff costs must be treated as election expenses (sect 4.4.) and that: 
 
4.18 You must count all paid staff time spent on the campaign during the regulated period, including any 
fees for acting as agent. This includes the value of any staff seconded to you who are still paid by their 
employer. 
You do not need to include time spent by volunteers. 
 
In 'Campaign expenditure: Guidance for party treasurers and campaigns officers January 2009' the 
Commission states that the following do not count as 'campaign expenditure': 
 
'any remuneration or allowances paid to staff employed by the party. This includes permanent, fixed term 
and temporary staff, provided that they are employed by the party. In our view, it does not include agency 
workers or staff seconded to the party, as they do not have an employment contract with the party. If you 
use seconded staff, you may need to report the value as notional expenditure on your campaign 
expenditure return. See Chapter 5 for more information. You may also need to report a donation on your 
next quarterly return.' 
 
** QUESTION: Can you confirm that if a member of staff employed and paid by a (national) party 
organisation spends some time working on the national campaign, and some time working on the election 
campaign for one or more specific constituencies, then that fraction of the cost applicable to the national 
campaign does not have to be declared anywhere, whilst that fraction appilicable to each constituency for 
the (newly extended) regulated period has to be declared as an election expense for the relevant 
candidate(s)?  
 
Confirmed 
 
This is the approach we are taking at present. Section 6.26-6.30 touches on the subject, but does not 
expicitly cover the scenario I have mentioned. Assuming I'm right then I would like to be confident that all 
parties are doing likewise, and are not going to gain a competitive advatage by thinking that by employing 
staff nationally or regionally they can remove such costs from the candidates' expenses tabs. 
 
Your advice that: 
 
4.18 You must count all paid staff time spent on the campaign during the regulated period, including any 
fees for acting as agent. This includes the value of any staff seconded to you who are still paid by their 
employer. 



You do not need to include time spent by volunteers. 
 
7.12 Parties and candidates may use shared facilities during the course of an election campaign. If so, 
both the party and the candidate will need to ensure that they include in their expenditure returns an 
accurate proportion of the relevant expenditure incurred. 
 
confirm my view. As far as 4.18 is concerned, election law still treats a candidate's campaign as separate 
from the party, so national/regional staff are to my mind seconded workers paid by an employer. 7.18 
establishes the principle of sharing such costs where appropriate. 
 
 
STAFF - WHICH COSTS TO BE DECLARED? 
 
In the 'Campaign expenditure' document the Commission advises that: 
 
Staff costs 
5.10 You should value seconded staff who are still paid by their contractual employer as follows: 
• where the employee provides services which the employer is in business to provide (such as IT services 
or consultancy), the value is the commercial charge the employer would make for the employee’s 
services under normal circumstances • otherwise, the value is the salary and allowances paid to the 
employee during the period in which he or she works for the party (not including the value of any 
contributions for which the employer is liable) 
 
** QUESTION: If staff are under contract to, and paid by a national/regional party, and are under 
instruction to work for particular constituencies, how does the Commission believe that relationship 
should be reflected in the Return of Expenses, assuming that the cost should appear there? Should the 
whole cost be declared. or should they be treated as seconded. If seconded, then does the formula set 
out in the 'Campaign expenses' guide apply to candidtes' expenses so that the value of any contributions 
for which the employer is liable can be discounted? Can you be specific about the employer contributions 
that can be discounted if treated as seconded? National insurance payments? 
 
Where staff carry out work for candidates in specific constituencies, this should be treated as 
seconded time. Where staff are doing general co-ordination activities across the region (eg VIP 
visits), this can be treated as 'party' time. In terms of employer contributions, the guidance means 
exactly that - the contributions for which the employer, rather than the employee, is liable. 
Therefore, it includes the employer element of National Insurance, but not the employee element. 
 
 
ELECTION AGENT CONTROL OVER EXPENSES - BACS PAYMENTS 
 
I've been asked about management of BACS payments, specifically in relation to payment of staff wages 
that may be attributable to candidate's expenses. These payments are ongoing payments, made by 
Standing Orders. 
 
As I understand it these payments only require the authority of a single person, though more than one 
person can have the power (password etc.) to authorise payments. 
 
** QUESTION: Would the Commission advise that arrangements should be made for the relevant Agent 
to control BACS staff payments that are election expenses in the relevant period? Given that staff may 
have their time divided between different constituencies, or be shared between different parts of the party 
organisation, then is it better to keep the systems as they are and treat the relevant proportion(s) of the 
wages as donations/notional expenses? 
 
We would be happy for the systems to be kept separate, and the amounts reported as 
donations/notional expenses.  
 



 
TEMPORARY OFFICE 
 
I have been asked by a local Green Party if they are on safe ground if they take on a rented office for the 
election period that will also deal with basic party administration, but that they will only be able to retain if 
they win the seat. 
 
My view is that as long as they can demonstrate that basic admin was being done there then only a 
portion of the cost is candidate's expenses and the fact it may only be open during the election period 
does not mean they would be held liable for declaring the whole amount as candidte's expenses. 
 
** QUESTION - Do you agree with my opinion on this?  
 
I agree, provided that the use for admin activity is genuine and not merely a device to lower the 
candidate's expenses. The agent must give an honest declaration as to the proportion of 
expenses which were incurred to promote the candidate.  
 
 
VOLUNTEER TRAVEL COSTS 
 
I am concerned about the following: 
 
4.11 Most transport in the regulated period will be by people’s personal cars. This is exempt from election 
expenses if it is given free of charge. 
In our view, the exemption includes fuel costs. 
4.12 You must include in your election expenses public transport costs, and any means of transport that 
was not acquired mainly for personal use by its owner. This includes hire cars. 
 
Apart from the unfortunate fact that this encourages car use over public transport, it does not appear to 
be consistent with the traditional distinction made between capital costs incurred in buying equipment for 
personal use and additional running costs that are only incurred because of an election campaign. 
 
** QUESTION: Will the Commission look at this 'ruling' again and change it, because it appears to be 
inconsistent, and then to discriminate against parties whose volunteers may prefer to use public transport. 
 
In my opinion, the cost of petrol used in the course of travel to and from and within constituencies for the 
purposes of promoting a candidate's election prospects should be counted as an election expense. 
 
 
** Am I right in thinking that a further effect of this ruling would be to curtail the democratic freedoms of, 
say, 16 year olds, or require their travel costs to be re-imbursed? As I understand it, if a 16 year old 
(therefore not on the register) who lives in London wants to help in Brighton (random example ...) then 
they are restricted to two day trips (at £17 return each) because a third would amount to £51 in notional 
expenses/total donation and would require them to be a permissible donor - which they are not - unless 
they were repaid by the party? 
 
Our view was reached after careful consideration of the provisions of the Representation of the 
People Act 1983 Sch 4, and the meaning of 'transport'. We do not intend to change this view for 
the purposes of this guidance.  
 
'ADVERTISING' ON COMPANY BLOG 
 
** QUESTION: I realise that policy on 'new media' is still evolving, but can you give me an opinion on how 
an endorsement that might be given on a commercial company's blog should be treated from an 
expenses point of view? They are not an advertising company. Does it make a difference whether the 
endorsement is presented in 'advert style' or is simply presented as 'comment' in a longer piece of text? 



 
This is an interesting question. As general advice, if the company gives an endorsement of its 
own accord rather than in collaboration with the party, this would be third party spending rather 
than candidate spending. The limit for promotion of a candidate is £500, and this applies during 
the short campaign only. If the endorsement is made in collaboration with the party, I doubt that 
the format would make a lot of difference, but would not expect the value to be high.  
 
Thanks for your attention. 
 
Yours sincerely, Chris Rose. National Election Agent, Green Party of England and Wales. 
 
 
 
 
 
 
 


