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From: Ros Baston
Sent: 20 October 2009 14:20
To: Nadia Huq
Subject: FW: Candidate expenditure guidance / outstanding questions

Follow Up Flag: Follow up
Flag Status: Red

-----Original Message-----
From: chrisrose  [mailto:chrisrose ]
Sent: 20 October 2009 14:10
To: Ros Baston
Subject: Candidate expenditure guidance / outstanding questions

Dear Ros,

Thanks for your letter about the initial guidance on candidate's election 
expenditure for the General Election. I had already downloaded and read a copy, 
and am pleased to see that you are soliciting feedback.

On 9th October I sent a set of related questions to your pef@ address, and could
do with answers by 22nd October as I have a meeting on the 23rd with organisers 
in those of our constituencies who are most affected by the issues raised. You 
may feel, in the light of your answers, that some of these matters need to be 
clarified in the guidance.

I now have questions and concerns on two other points that relate to candidate's
expenditure.

1). A lot of our local groups raise the cost of the £500 'deposit' by selling 
bonds, usually in denominations of £5-£50, on the promise that the money will be
returned if the deposit is saved. I have had discussions with the Commission 
about this in the distant past.

Given that deposits are not a candidate's election expense, the issue of who 
buys them and any associated costs used to be ignored.

The question now is, is the production/administrative cost a 'campaign expense',
and is the purchaser making a loan to the party and therefore subject to 
permissibility criteria at the £200+ level? If the bonds are issued in the name 
of a specified constituency, and the whole thing is handled by the 'prospective'
candidate, does such a scheme stay 'off the books' entirely?

2). As far as I can see the legislation extending the regulated period for 
General Election candidate's expenses creates a complete mess by failing to 
properly integrate the issue of when someone is legally recognised as a 
candidate or agent. This has, understandably, been carried through to the 
initial guidance document.

My question is this: Are we to take it that between 1/10/2009 and the legal 
appointment of an Agent (when as far as the law is concerned there is no agent),
that all expenditure that is candidate's expenditure must be incurred and paid 
by the candidate? If so that is an unhelpful extra burden, especially for 
candidates with higher-spending campaigns that are already well underway.

Or is the best plan to treat everything as a notional expense and donation and 
have the party organisation buy it? The outcome, in terms of reduction in burden
of proof would be the same since you say that:

6.9 The agent must keep invoices or receipts for all payments over £20. You do 
not need these for items bought before the agent was appointed, or for notional 
expenditure (see paragraphs 6.13–18 for more information on notional 
expenditure).

To be honest, I wonder if there's any longer any point in requiring any proof of
expenditure any more!
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All this in turn leads to:

6.10 You will need to keep sufficient records to complete the election expenses 
return. Both the candidate and the agent must sign a declaration that the return
is complete and correct to the best of their knowledge and belief. It is an 
offence to make a false declaration knowingly.

Which makes the agent potentially legally liable for expenses incurred months 
before they were legally appointed, and for which no supporting paperwork is 
required.

In the light of that it may be helpful to suggest that candidates do keep 
invoices / receipts in case of legal problems, and for the peace of mind / 
scrutiny of persons considering being their agent, but point out that they are 
not obliged to submit them with the Return.

The donations section in your guidance talks solely about donations being dealt 
with by the agent, when the law already provides for them to go through 
candidates before an agent is appointed. I think it would be helpful if his were
made clear in the guidance.

My previous set of questions now follows.

Yours sincerely, Chris Rose. National Election Agent, Green Party of England and
Wales.
________________________

FROM: Chris Rose. National Election Agent, Green Party of England and Wales.

Dear Sir/Madam,

I'm writing to get a written clarification/opinion/advice on a number of 
election expenditure issues.

STAFF - ALLOCATION OF WAGE COSTS TO CONSTITUENCIES

The Commission has made it clear in 'Candidates’ expenses, Initial guidance for 
a 2010 UK Parliamentary general election' that staff costs must be treated as 
election expenses (sect 4.4.) and that:

4.18 You must count all paid staff time spent on the campaign during the 
regulated period, including any fees for acting as agent. This includes the 
value of any staff seconded to you who are still paid by their employer.
You do not need to include time spent by volunteers.

In 'Campaign expenditure: Guidance for party treasurers and campaigns officers 
January 2009' the Commission states that the following do not count as 'campaign
expenditure':

'any remuneration or allowances paid to staff employed by the party. This 
includes permanent, fixed term and temporary staff, provided that they are 
employed by the party. In our view, it does not include agency workers or staff 
seconded to the party, as they do not have an employment contract with the 
party. If you use seconded staff, you may need to report the value as notional 
expenditure on your campaign expenditure return. See Chapter 5 for more 
information. You may also need to report a donation on your next quarterly 
return.'

** QUESTION: Can you confirm that if a member of staff employed and paid by a 
(national) party organisation spends some time working on the national campaign,
and some time working on the election campaign for one or more specific 
constituencies, then that fraction of the cost applicable to the national 
campaign does not have to be declared anywhere, whilst that fraction appilicable
to each constituency for the (newly extended) regulated period has to be 
declared as an election expense for the relevant candidate(s)?
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This is the approach we are taking at present. Section 6.26-6.30 touches on the 
subject, but does not expicitly cover the scenario I have mentioned. Assuming 
I'm right then I would like to be confident that all parties are doing likewise,
and are not going to gain a competitive advatage by thinking that by employing 
staff nationally or regionally they can remove such costs from the candidates' 
expenses tabs.

Your advice that:

4.18 You must count all paid staff time spent on the campaign during the 
regulated period, including any fees for acting as agent. This includes the 
value of any staff seconded to you who are still paid by their employer.
You do not need to include time spent by volunteers.

7.12 Parties and candidates may use shared facilities during the course of an 
election campaign. If so, both the party and the candidate will need to ensure 
that they include in their expenditure returns an accurate proportion of the 
relevant expenditure incurred.

confirm my view. As far as 4.18 is concerned, election law still treats a 
candidate's campaign as separate from the party, so national/regional staff are 
to my mind seconded workers paid by an employer. 7.18 establishes the principle 
of sharing such costs where appropriate.

STAFF - WHICH COSTS TO BE DECLARED?

In the 'Campaign expenditure' document the Commission advises that:

Staff costs
5.10 You should value seconded staff who are still paid by their contractual 
employer as follows:
• where the employee provides services which the employer is in business to 
provide (such as IT services or consultancy), the value is the commercial charge
the employer would make for the employee’s services under normal circumstances •
otherwise, the value is the salary and allowances paid to the employee during 
the period in which he or she works for the party (not including the value of 
any contributions for which the employer is liable)

** QUESTION: If staff are under contract to, and paid by a national/regional 
party, and are under instruction to work for particular constituencies, how does
the Commission believe that relationship should be reflected in the Return of 
Expenses, assuming that the cost should appear there? Should the whole cost be 
declared. or should they be treated as seconded. If seconded, then does the 
formula set out in the 'Campaign expenses' guide apply to candidtes' expenses so
that the value of any contributions for which the employer is liable can be 
discounted? Can you be specific about the employer contributions that can be 
discounted if treated as seconded? National insurance payments?

ELECTION AGENT CONTROL OVER EXPENSES - BACS PAYMENTS

I've been asked about management of BACS payments, specifically in relation to 
payment of staff wages that may be attributable to candidate's expenses. These 
payments are ongoing payments, made by Standing Orders.

As I understand it these payments only require the authority of a single person,
though more than one person can have the power (password etc.) to authorise 
payments.

** QUESTION: Would the Commission advise that arrangements should be made for 
the relevant Agent to control BACS staff payments that are election expenses in 
the relevant period? Given that staff may have their time divided between 
different constituencies, or be shared between different parts of the party 
organisation, then is it better to keep the systems as they are and treat the 
relevant proportion(s) of the wages as donations/notional expenses?
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TEMPORARY OFFICE

I have been asked by a local Green Party if they are on safe ground if they take
on a rented office for the election period that will also deal with basic party 
administration, but that they will only be able to retain if they win the seat.

My view is that as long as they can demonstrate that basic admin was being done 
there then only a portion of the cost is candidate's expenses and the fact it 
may only be open during the election period does not mean they would be held 
liable for declaring the whole amount as candidte's expenses.

** QUESTION - Do you agree with my opinion on this?

VOLUNTEER TRAVEL COSTS

I am concerned about the following:

4.11 Most transport in the regulated period will be by people’s personal cars. 
This is exempt from election expenses if it is given free of charge.
In our view, the exemption includes fuel costs.
4.12 You must include in your election expenses public transport costs, and any 
means of transport that was not acquired mainly for personal use by its owner. 
This includes hire cars.

Apart from the unfortunate fact that this encourages car use over public 
transport, it does not appear to be consistent with the traditional distinction 
made between capital costs incurred in buying equipment for personal use and 
additional running costs that are only incurred because of an election campaign.

** QUESTION: Will the Commission look at this 'ruling' again and change it, 
because it appears to be inconsistent, and then to discriminate against parties 
whose volunteers may prefer to use public transport.

In my opinion, the cost of petrol used in the course of travel to and from and 
within constituencies for the purposes of promoting a candidate's election 
prospects should be counted as an election expense.

** Am I right in thinking that a further effect of this ruling would be to 
curtail the democratic freedoms of, say, 16 year olds, or require their travel 
costs to be re-imbursed? As I understand it, if a 16 year old (therefore not on 
the register) who lives in London wants to help in Brighton (random example ...)
then they are restricted to two day trips (at £17 return each) because a third 
would amount to £51 in notional expenses/total donation and would require them 
to be a permissible donor - which they are not - unless they were repaid by the 
party?

'ADVERTISING' ON COMPANY BLOG

** QUESTION: I realise that policy on 'new media' is still evolving, but can you
give me an opinion on how an endorsement that might be given on a commercial 
company's blog should be treated from an expenses point of view? They are not an
advertising company. Does it make a difference whether the endorsement is 
presented in 'advert style' or is simply presented as 'comment' in a longer 
piece of text?

Thanks for your attention.

Yours sincerely, Chris Rose. National Election Agent, Green Party of England and
Wales.
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