
Information is available in large print, audio and Braille formats. 
Text Relay service prefix number – 18001    
 
 

  

  

 

 
Freedom of Information Team  
S1715 
  

 
  6 Floor 

Central Mail Unit 
Newcastle Upon Tyne 
NE98 1ZZ 

J. Rice 
 
By email: request-704168-
2ec319ae@whatdotheyknow.com 
 
 
  
 
 
 

 

  
Email foi.request@hmrc.gov.uk 

       
Web www.gov.uk 

    
Date:                24 June 2021    
Our ref: IR2021/10119    
     
Dear J. Rice 
 
Freedom of Information Act 2000 (FOIA) 
 
Thank you for your email of 11 May, which seeks a review of our original response to your 
information request. 
 
Section 1 of the FOIA gives applicants the right of access to recorded information held by a 
public authority. Requests requiring explanation or clarification are not requests for recorded 
information and therefore do not fall within scope of the FOIA. 
 
In response to your initial request HMRC has provided copies of relevant information it 
holds. This information has been complemented with additional explanation provided on a 
discretionary basis. 
 
An internal review gives a public authority an opportunity to reconsider the initial request. 
Having reviewed the representations you have made on this matter I note that you are pri-
marily seeking explanation and posing hypothetical questions to the department based upon 
a misunderstanding of the information previously provided to you. Your representations do 
not contest whether the response provided to you was in itself compliant with the FOIA and 
in the majority are not appropriate to the internal review procedure. Where appropriate, I 
have responded to your representations below: 
 

1. What therefore constitutes 'HMRC's strengthened approach to tax compliance for its 
own procurements', when exactly the same rules are in place for all public authori-
ties? 

 
I can advise that details of HMRC’s ‘'strengthened approach to tax compliance for its own 
procurements’ are available within the corporate report: Tax compliance of HMRC suppliers 
 

2. why do HMRC continue to utilise the services of all these suppliers when (as far as is 
currently known) none of these have, as per their contractual obligations, 'settled the 
tax due'? 

 
As explained in IR2021/05293, the department has a single call-off contract for the provision 
of contingent labour, this contract is ongoing and has not been terminated by HMRC. HMRC 
is not aware of any defaults or breaches of this contract. 
 

mailto:xxx.xxxxxxx@xxxx.xxx.xx
http://www.gov.uk/
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3. It would, however, be reasonable to presume that any contract which HMRC have 
had with a professional service provider since 2010 would be subject to, and include 
a requirement to supply (at least annual) reports on the numbers and types of staff 
providing that service. If HMRC do not hold (or are not provided with) this 
information, then who does hold it and how can it be procured for public scrutiny, 
given the fact that it is (exclusively) public money from the Exchequer which is 
funding this provision of service? 

 
Details of any workers involved in the provision of a service contract would be held by the 
service provider.  
 

4. You also confirm that HMRC do not hold information about the utilisation of EBTs by 
departmental suppliers (in this case, limited companies) and explain that these types 
of trusts can be used for 'legitimate purposes' (such as 'providing benefits to a wide 
group of employees') as well as to 'facilitate tax avoidance schemes'. If you do not 
hold this information and have 'no need to record whether each of our suppliers has 
an EBT', then how exactly do you determine the legitimacy (or otherwise) of its use 
by the company in question? 

 
Having reviewed the initial response to this question, I note that you were seeking 
confirmation of whether HMRC and/or RCDTS had directly engaged any supplier which was 
making use of an Employee Benefit Trust.  HMRC interpreted your question as seeking the 
precise number of such suppliers from 2010 to the present date. As the department do not 
have a business need to record such information the initial response advised that this 
information was not held. 
 
Taking in to account that you were not seeking a precise figure, I have determined that the 
department should have explained that it can neither confirm nor deny whether information 
within the scope of your request is held.   
 
Section 12 (1) of the FOIA states a department is not obliged to comply with its duty under 
section 1(1)(b) above if doing so would exceed the cost limit. This limit, for central 
government, equates to one person spending 3½ working days locating and extracting all of 
the information requested.  
 
Section 12 (2) of the FOIA similarly states that a department is not obliged to comply with 
paragraph (a) of section 1(1) above where the estimated cost of complying with that 
paragraph alone would exceed the appropriate limit.     
 
In this instance, to confirm whether such information is held would require a manual review 
of all supplier records, such an exercise would far surpass the FOIA cost limit. 
 

5. Thank you also for confirming that the contractual relationship between a worker and 
the supplier could be one of employer and employee - that is a very clear statement. 
You also suggest that 'other arrangements are also possible', but have neglected to 
describe or detail what those other arrangements might be and what would 
distinguish these from the former. Please could you therefore elaborate on your 
answer and provide a more detailed and comprehensive list of those 'other 
arrangements'? 

 
In addition to the example provided, the relationship between worker and supplier may 
involve the use of an intermediary such as an employment agency. 
 

6. You also state that 'HMRC does not have contracts directly with the workers 
provided by those suppliers and is not the employer of the workers'. My 
understanding is that it is not within HMRC's gift to determine the employment status 
of any individual worker, and that in the event of any dispute over a worker's status, 
that responsibility would fall to a judge in an appropriate court. Please could you 
confirm that is also your understanding in the context of any of these worker's 
contracts covered and governed by employment law(s)? 

 

http://www.legislation.gov.uk/ukpga/2000/36/section/12
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A person may be an employee in employment law but have a different status for tax 
purposes.  If a dispute arises over employment status in either context then status can be 
determined by a Court of Tribunal, however it is appropriate for HMRC to take a view on who 
is and is not an employee based on the facts of the situation. 
 

7. ..your claim that 'we are unable to confirm the nature of the relationship that exists 
between the suppliers and the workers themselves because HMRC is not a party to 
those contracts' is both inaccurate and misleading, as your OWN contracts with the 
provider, and by association those with the agencies/suppliers, give a clear indication 
as to their legal responsibilities (and liabilities) in relation to the payment of tax and 
National Insurance which HMRC (in this instance as tax authority) deem to be due. If 
you have evidence which you feel contradicts the relevant clauses published by 
government within these documents, then please provide it as part of this internal 
review. 

 
It has previously been explained that the PSR call off contract provides the terms and 
conditions specific to tax compliance which are applicable to the entire supply chain for 
contingent labour. Whilst HMRC require the inclusion of specific contractual clauses, it is not 
privy to the individual agreements between suppliers and workers. 
 
If you are not content with the outcome of this internal review you can complain to the 
Information Commissioner’s Office. 
 
 
 
Yours sincerely, 
 
HM Revenue and Customs 
 

https://ico.org.uk/make-a-complaint/
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