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John Tonks

From: Anne Bott <anne.bott@surreyalc.co.uk>
Sent: 10 August 2022 13:46
To: John Tonks
Subject: RE: Do virtual / remote meetings qualify as attending a meeting representing the 

authority?

John  
 
Below is the last email I can find… 
 
I thought it was more a confirmation of your views. I did  however restate that sub  committees appointed by 
Council Committees are subject to the same rules of member attendance as Council and Committees. That there 
may be some confusion with terminology and sub committees are  often  interchangeable with the term ‘Working 
Groups’.  The rules are different when applied to Working Groups. 
 
I have recently written to your clerk re outside enquiries both NALC and Surrey ALC f have received  regarding 
members ‘lawful attendance’ and asked if possible to let me  know APC’s continued stance on this matter which 
would be material to our response.  
 
If you feel I have not fully responded to all your requests please do let me know.   
 
Kind Regards 
 
anne 
 
Anne Bott 
Chief Executive Office 
07515 892443 
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From: John Tonks <john.tonks@ashpcsurrey.gov.uk>  
Sent: 23 July 2022 11:01 
To: Anne Bott <anne.bott@surreyalc.co.uk> 
Subject: RE: Do virtual / remote meetings qualify as attending a meeting representing the authority? 
 
Many thanks again Anne and for the swift reply and so late in your personal time. I note your reference to Schedule 
12, which I am aware of, but I understand your view on the date of the document that that you agree that it’s not 
specifically written in the LGA, hence the confusion. 
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In regards subcommittee meetings, which I understand to be non-statutory, my understanding that these qualify as 
attendance too? 
 
 

-- 
Kind Regards 
John 

 

From: Anne Bott <anne.bott@surreyalc.co.uk>  
Sent: 21 July 2022 22:55 
To: John Tonks <john.tonks@ashpcsurrey.gov.uk> 
Subject: RE: Do virtual / remote meetings qualify as attending a meeting representing the authority? 
 
Dear  John 
 
In respect of any  Committee Meetings  held via Microsoft Teams after 6th May 2021, these would be considered 
to have been held unlawfully as there is no power to hold statutory Meetings virtually post this date. Any 
decisions could be subject to legal challenge.  
 
It therefore follows that attending these Meetings would not count as attendance.  
 
The Local Government Act 1972 paragraph 12 covers the rules relating to statutory meetings. Given that 
remote/virtual meetings would not have been possible in 1972 it is clearly the intention of the legislation that 
reference to attendance means face to face in a Meeting Room. 
 
Further, if the interpretation was wider the Government would not have needed to include in its Coronavirus 
legislation provision for the ability to hold meetings virtually ie  Microsoft Team, Zoom. This enabled Councils to 
fulfil their statutory responsibilities when the pandemic prevented people meeting face to face. This ceased on the 
6th May 2021 when the Government lifted restrictions on public meetings. 
 
Also, the National Association of Local Councils/Local Government Association and other bodies have been robustly 
campaigning over the last year for the Government to introduce legislation to allow for hybrid meetings ie ability to 
meet face to face and via MT/Zoom etc.  Further there is now case law which affirms the fact that councils cannot 
hold statutory meetings virtually. There would not have been a need for either if the right existed already.  
 
Kind Regards 
 
anne 
 
Anne Bott 
Chief Executive  
07515 892443 
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From: John Tonks <john.tonks@ashpcsurrey.gov.uk>  
Sent: 21 July 2022 16:34 
To: Anne Bott <anne.bott@surreyalc.co.uk> 
Subject: RE: Do virtual / remote meetings qualify as attending a meeting representing the authority? 
 
Dear Anne, many thanks for your reply. Just for clarity the counsellors in question have attended committee 
meetings within the required time. The meetings were held by Ash Parish Council via Microsoft Teams, with a public 
link. Specifically in relation to the 2nd paragraph of my email,  please could you confirm in which section of the Local 
Government Act it requires Parish Council Committee meetings to be held “in person”? 
 

-- 
Kind Regards 
John 

 

From: Anne Bott <anne.bott@surreyalc.co.uk>  
Sent: 20 July 2022 21:00 
To: John Tonks <john.tonks@ashpcsurrey.gov.uk> 
Subject: FW: Do virtual / remote meetings qualify as attending a meeting representing the authority? 
 
Dear Councillor Tonks 
 
My sincere apologies for the delay in replying. I recall responding early in July but unfortunately it has disappeared 
into the ether!.  
 
Please see NALC advice below.  
 
A councillor will be disqualified if within 6 consecutive months  they have not attended in person  a formal Meeting 
of the Council, Committees, sub committees or any approved business of the Council, unless within the 6 months 
they have submitted apologies for absence WITH REASON which has been approved by the Council etc.  In those 
circumstances the 6 months period will restart from the approved absence. There must be a reason and it will not 
suffice to simply ‘note’.  
 
I do wonder if the confusion initially arose because of reference to sub committees and working groups which are 
often used interchangeably. Working Groups  are informal meetings of councillors and can be held remotely. They 
do not make decisions or incur expenditure.  Sub Committees fall within the same legal requirements as Councils 
and Committees.  
                 
I hope this helps but please contact me if you want to discuss further. 
 
Kind Regards 
 
anne 
 
Anne Bott 
Chief Executive  
07515 892443 
 
 

 

Surrey ALC Limited 
Phone 03303 450596 
Website www.surreyalc.co.uk  
9 Pound Lane, Godalming, Surrey, GU7 1BX 
Company no 8492509 registered in England 
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From: John Tonks <john.tonks@ashpcsurrey.gov.uk>  
Sent: 30 June 2022 10:41 
To: Surrey ALC <admin@surreyalc.co.uk> 
Subject: Do virtual / remote meetings qualify as attending a meeting representing the authority? 
  
Dear Sir / Madam 
  
I am writing to out with a question I hope you are able comment on. Our Parish Council is operating a mode of 
hybrid meetings, whereby decision-making meetings (e.g. Full Council) are held in person at the council office. 
However, our committee meetings continue to be held virtually with free public access. This is in line with our 
understanding of government guidance that decision making meetings must return to physical ‘in person’ meetings, 
whereas sub-committees may remain as virtual with minutes being agreed at Full Council meetings. 
  
Due to their personal circumstances, we now have members of the Council who have not “physically” attended an 
in-person meeting within the past 6 months, but have “remotely” attended a virtual meetings. I have been asked to 
refer this question to the National Association of Local Councils (NALC) via our county association to assess whether 
this means that the council members who have not attended physically but have remotely within the past 6 should 
be disqualified. Specifically, my understanding of the question is specifically whether the virtual meetings qualify as 
attending a meeting representing the authority or a meeting held by the authority (Ash Parish Council). This is 
because if a council member has failed to attend a meeting representing the authority or a meeting held by the 
authority within the past 6 months, they should be considered for disqualification. 
  
I am grateful for any clarifications you can offer and look forward to your reply. 
  
Yours Faithfully 
  
Cllr John Tonks 
Vice Chairman Ash Parish Council 
https://www.ashpcsurrey.gov.uk 
Email: John.Tonks@AshPCSurrey.gov.uk 
Mobile: 07754 679296  
  


