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Annex A 
 
Dear Mr Martin, 
 
Thank you for your Freedom of Information request received on 13 February 2012.  You 
asked:- 
 
Could you please advise me on the policies of DWP about keeping copies of letters and their 
contents sent out by Job Centre managers/Manageress. 
Do they keep copies of all these letters? 
How long are these letters, or electronic copies kept? 
Who has access to such letters? 
Can the content of them be passed on to third party service providers? 
To clarify the types of letters I am referring to, these are specific complaints, requests for 
clarifications, and specific questions about incidents. 
 
The Departments retention policy/periods for benefit documentation and data is contained in 
the DWP Benefits Document and Data Retention Guide, I have attached a copy for your 
information. How long we keep records for depends on the type of record, further details are 
contained within the Guide. 

 
We have a specific policy on complaints. This is referred to by DWP as “customer feedback”. 
Such records are treated as Exceptions and can be found in paragraph 111. Action regarding 
exceptions, including noting the case as Not For Destruction can be found in paragraph 112. 

 
Paragraph 118 provides some detailed guidance for Customer Feedback; 

 
“118. As the initial contact may be followed up at other levels e.g. Customer representatives, 
Ministers etc, documents/data should be retained to refer back to, in order to avoid 
embarrassment and contradictory information being given. As it may be difficult to predict 
which contacts may be followed up at other levels, all MPs correspondence, Customer 
Feedback and the Departments response should be retained for periods in line with those for 
supporting documents/data.” 

 
Requests for clarification and specific questions about incidents are classified as either 
“supporting” or “ephemeral”. This depends on whether the information contained is needed by 
a Decision-maker to decide on the claim to benefit or not. Details can be found at paragraphs 
42 and 43. 

 
Turning to your question around passing information to a third party, the DWP takes its 
responsibilities under the Data Protection Act 1998 very seriously and will only share your 
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personal, sensitive information in certain circumstances. Section 21 of the Freedom of 
Information Act allows us to direct you to information which is already reasonably accessible to 
you. Further guidance relating to how we use and protect any information we collect about you 
is available on the Department's website. The appropriate web pages are: 
 
http://www.dwp.gov.uk/docs/dwp-information-charter.pdf 
 
and 
 
http://www.dwp.gov.uk/privacy-policy/ 
 
If you have any queries about this letter please contact me quoting the reference number  
above.   
Yours sincerely,  
 
 
DWP Central FoI Team 
 
 
------------------------------------------------------------------------------------------------------ 

 

Your right to complain under the Freedom of Information Act 

 

If you are not happy with this response you may request an internal review by e-mailing freedom-of-information-

request@dwp.gsi.gov.uk or by writing to DWP, Central FoI Team, 5th Floor The Adelphi, 1-11, John Adam Street, 

London WC2N 6HT. Any review request should be submitted within two months of the date of this letter.  

 

If you are not content with the outcome of the internal review you may apply directly to the Information 

Commissioner’s Office for a decision. Generally the Commissioner cannot make a decision unless you have 

exhausted our own complaints procedure. The Information Commissioner can be contacted at: The Information 

Commissioner’s Office, Wycliffe House, Water Lane, Wilmslow Cheshire SK9 5AF www.ico.gov.uk 


