
 

 

Department for Work and Pensions (DWP) 
Central Freedom of Information Team 
 
freedom-of-information-request@dwp.gsi.gov.uk 
 
Our reference: FoI IR271 
 
Date:  28 May 2017 
 
Thank you for your Freedom of Information request received on 31 May 2017.  
 
In response to your internal review (reference IR242) you asked: 
 

1. In your response you say “if the average fuel cost is considered 
excessive…” please provide your policies and guidance on what 
constitutes “excessive”.  In other words please clarify what would 
trigger an assessment of “excessive” when a claimant submits a cost to 
you. 
 

2. In your response you said “the decision to use the advisory fuel rates is 
a policy rather than legal or regulatory decision”. 

 
The rates you are using are for company care use.  HMRC themselves 
provide guidance on these rates and they say “when you can use the 
mileage rates: the rates only apply when you…reimburse employees 
for business travel in their company cars” 
 
Please provide any internal documents that relate to your organisations 
internal and external discussions around the formulation of this policy 
including details of stakeholders involved or consulted, internal and 
external, and the relevant dates.  I am specifically looking for 
documentation that supports the decision that supports the decision 
point for your organisation to use company car rates and not personal 
car rates. 
 

 
3. In your response you day “the figures are developed and reviewed 

using data from the Department for Business Energy and Industrial 
Strategy and data from organisations such as the Automobile 
Association…”.  Please provide the dates of your last review of the 
data from the DoBE and IS, and the data from the AA that you are 
using to benchmark your figures against. 
 

4. In your response you say: "...It  was  not  deemed appropriate  to use  
the  simplified  expense  rates for  self  employed..." I am not sure why 
you have referenced rates for self-employed. My question specifically 
asked why you were using HMRC rates for company vehicles and not 
HMRC rates for private vehicles. Again, HMRC's own guidance on 
usage of these rates says "When you can use the mileage rates: The 
rates only apply when you...: reimburse employees for business travel 



 

 

in their company cars". Your own expense policy for your own 
employees allows claims using HMRC's private car mileage rates when 
using their private vehicles. Please review your response and provide 
an answer in relation to private car rates, not self employed rates. 

 
5. In your response you say “protection to ensure contact is 

maintained…” please provide any of your policies, procedures, or 
guidelines where you make decisions taking into account “protection to 
ensure contact is maintained” specifically with regard to claims for 
variations for Special Expenses 

 
6. Please provide the number of cases so far in 2017 where you have 

specifically utilised the guidelines on “protection to ensure contact is 
maintained”.  In other words, how many cases so far in 2017 have you 
made a decision in favour of a claim where otherwise you would not 
because you have decision to protect and maintain contact? 

 
Our response: 
 
 

1. I refer you to the response issued to you on 12 June 2017 (reference 
VTR2247) where we explained that the Child Support Maintenance 
Calculations Regulations 2012 section 63 and 68 (3) and (4) provide 
the legislation in relation to contact costs, how to deal with excessive 
contact costs and protection to ensure contact costs are maintained.  

 
Regulation 68 (3) enables the Child Maintenance Service to implement 
a lower amount where it considers the expenses to be unreasonably 
high or unreasonably incurred.  This is a discretionary decision. 

 
2. I am unable to provide you with the internal documents that you have 

requested as no such document exists.  The decision to use HMRC 
Advisory Fuel rates was a Department for Work and Pensions policy 
decision.  

 
3. On this occasion I would be unable to provide you with the information 

that you have requested as the review process is not completed by the 
Department for Work and Pensions therefore we would not be able to 
provide comment.   

 
4. The legislation relating to allowable costs in Contact Cost Variations 

makes provision for the cost of fuel used in maintaining contact, as per 

Regulation 63(1) (b) of the CSMC Regulation 2012. In the first instance 

the Child Maintenance Service will always endeavour to base any 

contact cost decision on the actual costs incurred, requesting evidence 

in the form of receipts from the non-resident parent.  Only where there 

is insufficient evidence provided by the non-resident parent will the 

Child Maintenance Service turn to HMRC’s advisory fuel rates.   

 



 

 

The Child Maintenance Service does not use HMRCs Mileage 

Allowance Payments (MPAs) (what you refer to as Personal car rates) 

in determining the cost of contact. These rates reflect general running 

costs, not simply the cost of fuel (as the law requires).  Therefore it 

would be unlawful to use this as a proxy for these costs as the law 

states that we can only use fuel costs in respect of a person’s vehicle. 

 
5. One of the aims of the Child Maintenance Service is to ensure that 

contact is maintained between parents and their children.  In order to 
help maintain this contact we allow for paying parents to make 
applications for special expenses variations, including contact costs.  In 
response to your Freedom of Information request, reference VTR1187 
dated 11 May 2017, we provided in Annex E the relevant extract of our 
policy and decision making guidance related to contact costs.  

 
 

6. The information you have requested is not routinely recorded. 
 
To comply with your request individual cases would need to be 
checked and we estimate that this would exceed the appropriate cost 
limit, which for central Government has been set in Regulations at 
£600.  This represents the estimated cost of one person spending 3.5 
working days in determining whether the Department holds the 
information, and locating, retrieving and extracting the information. 
Under section 12 of the Freedom of Information Act the Department is 
therefore not obliged to comply with this part of your request and will 
not be progressing it further. 

 
If you have any queries about this letter please contact me quoting the 
reference number above.   

 
 
Yours sincerely,  
 
 
DWP Central FoI Team 
 

 
 
 
 
Your right to complain under the Freedom of Information Act 
 
If you are not happy with this response you may request an internal review by e-mailing 
freedom-of-information-request@dwp.gsi.gov.uk or by writing to: DWP, Central FoI Team,  
Caxton House, Tothill Street, SW1H 9NA. Any review request should be submitted within two 
months of the date of this letter.  
 
If you are not content with the outcome of the internal review you may apply directly to the 
Information Commissioner’s Office for a decision. Generally the Commissioner cannot make a 
decision unless you have exhausted our own complaints procedure. The Information 
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Commissioner can be contacted at: The Information Commissioner’s Office, Wycliffe House, 
Water Lane, Wilmslow Cheshire SK9 5AF 
www.ico.org.uk/Global/contact_us  or telephone 0303 123 1113 or 01625 545745 

https://www.ico.org.uk/Global/contact_us

