
 
 

 
 
 
 

 
 

 
 
 
 
Dear Mr Pearsall, 
 
Freedom of Information Act Request F0017946 
 
Thank you for your request dated 20 October 2019, in which you have asked the 
following: 
 

“Statutory guidance for parking enforcement States that a CEO uniform must be 
'defined' by a parking authority (usually a local council). 
 
Can you please provide any guidance/memo/circular etc issued to authorities on 
how a uniform would be defined (made definitive, and not able to be changed on a 
whim).  One would assume that an authority requires a written record of the 
uniform policy? 
 
Said guidance also states that a number of items should be clearly visible: 
- parking enforcement 
- ID number 
- name of authority 
- and that the wearer is a CEO. 

 

Please provide any guidance/circular/ memo/etc provided to authorities on 
implementation of these requirements.” 

 
And your additional request also dated 20 October 2019, in which you have asked the 
following: 
 

“Statutory guidance States that a CEO uniform must clearly state that the CEO is 
engaged in Parking enforcement. 
 
Did this mean that their uniform must state the phrase 'parking enforcement'. 
 
Have you provided any guidance specifically on uniform presentation, recording 
etc.”  
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Your request has been considered under the Freedom of Information Act 2000 (“the FOI 
Act”). 
 
The Department for Transport (DfT) provides guidance to local authorities on how they 
should enforce parking restrictions in the ‘Secretary of State’s statutory guidance to local 
authorities on the civil enforcement of parking contraventions.’ This statutory guidance 
includes the uniforms that Civil Enforcement Officers (CEOs) should wear in section 8.1, 
which states the following: 
 

“When exercising prescribed functions a civil enforcement officer must wear a 
uniform. The uniform should clearly show:  

• that the wearer is engaged in parking enforcement; 
• the name of the local authority/authorities of whose behalf s/he is acting;    
and  
• a personal identity number.” 

 
The prescribed functions are defined in the Traffic Management Act 2004 (TMA), section 
78(2)(a) and (b) and section 79. In addition to the Road Traffic Act 1984, section 99. The 
CEO must wear a uniform when carrying out these functions, which is defined in the TMA, 
section 76(3). 
 
The statutory guidance is available at – 
 
https://www.gov.uk/government/publications/civil-enforcement-of-parking-contraventions 
 
The DfT does not provide further guidance on the uniforms worn by CEOs. It is a matter 
for the individual parking authorities to decide and they must ensure the uniform conforms 
with the Regulations. 
 
The statutory guidance states that “the uniform should clearly show that the wearer is 
engaged in parking enforcement,” however it does not define that the uniform must state 
the phrase ‘parking enforcement.’ 
 
The DfT provides non-statutory guidance to local authorities in England on administering 
the Blue Badge scheme in the DfT publication, ‘Blue Badge Scheme Local Authority 
Guidance (England).’ This is available to view at – 
 
https://www.gov.uk/government/publications/the-blue-badge-scheme-local-authority-
guidance-england 
 
Section 7 of this guidance is about enforcing the scheme. Paragraph 7.35, in particular, 
refers to the Disabled Person’s Parking Badges Act 2013 allowing a person who is 
employed by a local authority or who the authority have made arrangements with, for the 
purpose of inspecting and retaining badges, to carry out badge inspections and retentions 
without wearing a uniform. They should produce appropriate evidence of authority when 
exercising this power. 
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If you are unhappy with the way the DfT has handled your request or with the decisions 
made in relation to your request you may complain within two calendar months of the date 
of this letter by writing to the DfT’s FOI Advice Team at: 
 
Zone D/04 
Ashdown House 
Sedlescombe Road North 
Hastings 
East Sussex TN37 7GA 
 
E-mail: FOI-Advice-Team-DFT@dft.gsi.gov.uk 
 
Please send or copy any follow-up correspondence relating to this request to the FOI 
Advice Team to help ensure that it receives prompt attention. Please also remember to 
quote the reference number above in any future communications. 
 
Please see attached details of DfT’s complaints procedure and your right to complain to 
the Information Commissioner. 
 
Yours sincerely, 
 
Aaron Myrie 
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Your right to complain to the DfT and the Information Commissioner 
 
You have the right to complain within two calendar months of the date of this letter about 
the way in which your request for information was handled and/or about the decision not 
to disclose all or part of the information requested. In addition a complaint can be made 
that DfT has not complied with its FOI publication scheme. 
 
Your complaint will be acknowledged and you will be advised of a target date by which to 
expect a response. Initially your complaint will be re-considered by the official who dealt 
with your request for information. If, after careful consideration, that official decides that 
his/her decision was correct, your complaint will automatically be referred to a senior 
independent official who will conduct a further review. You will be advised of the outcome 
of your complaint and if a decision is taken to disclose information originally withheld this 
will be done as soon as possible. 
 
If you are not content with the outcome of the internal review, you have the right to apply 
directly to the Information Commissioner for a decision. The Information Commissioner 
can be contacted at: 
  
Information Commissioner’s Office  
Wycliffe House  
Water Lane 
Wilmslow 
Cheshire 
SK9 5AF 
 
 


