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John Jones 
Email:  request-524853-aeb98d9b@whatdotheyknow.com 
 
 11 March 2019 
 
Dear Mr Jones, 

 

Freedom of Information request (our ref: 51199): internal review 

 
Thank you for your email of 21 December 2018, in which you asked for an 
internal review in respect of the response to your Freedom of Information 
(FoI) request 51199. I apologise for the delay in providing you with a 
response. 
 
Your request was for information concerning telephone calls made by service 
users to the Home Office and the department’s “Unacceptable Behaviour” 
policy. In the response dated 19 December 2018, you were told that the 
Home Office does not hold the information. The reasons why they could not 
provide the information you had requested was also explained in a previous 
response - reference 50533. The two responses previously sent can be found 
in Annex A. 
 
In your email dated 21 December 2018, you requested an internal review and 
indicated you were not happy with the cost calculation (estimate) that was 
included in the response. The full text of the request for the internal review 
can be found in Annex B. 
 
I have considered the original response provided and I have considered 
whether the correct procedures were followed. I confirm that I was not 
involved in the initial handling of your request. 
 
The Home Office does not hold the information which you have requested in a 
reportable format. When section 12 was initially cited, it was on the basis that 
it would exceed the designated cost limit to determine if we even held the 
requested information or not, and it was section 12(2) of the FOI Act that was 
relied on. The Information Commissioner’s guide states that ‘if a public 
authority estimates that it would exceed the appropriate limit to confirm 
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whether or not the requested information is held then, under section 12(2) of 
the Act, it does not have to deal with the substance of the request’.   
 
It was explained in the original response 50533, that without commissioning a 
Home Office wide search, it would not be possible to confirm what guidance 
policy exists (linked to phone calls) on service users to record calls when they 
speak to Home Office staff as well as information relating to a central policy or 
guidance for “Unacceptable Behaviour”. Section 12(2) (cost) applies in 
respect of your request because the department at this point cannot confirm 
what is held as guidance without commissioning a unit wide search of the 
relevant material. This, as explained previously, would mean requesting 
information from an excess of 100 individual units, based on taking 30 
minutes per unit to carry out the necessary searches. It is therefore estimated 
that it would take an excess of 45 hours to potentially identify the information.   
 
In your request for the review you asked that we provide you ‘an estimate of 
cost including a itemised quotation as if this is a business transaction.’ 
The Home Office does not charge for information provided under the FOI Act. 
The estimate provided in response to reference 50533 was an explanation to 
provide an idea as to how the cost limit is breached under section 12(2) of the 
FOI Act and it was not intended as the charge associated with providing the 
actual information, if at all it was held. I hope this explains the situation. 
 
Having reviewed this request, I conclude that section 12(2) of the FOI Act is 
found to be engaged. 
 
Yours sincerely 
 
 

S John 

Information Rights Team 



Annex A 
         
Performance , Assurance and Governance  
Directorate  
2 Marsham Street  
London SW1P 4DF  
 

 
 John Jones  
Via e-mail: request-524853-
aeb98d9b@whatdotheyknow.com  
Date 19th December 2018  

 

Dear Mr Jones  
 
Freedom of Information request – 51199.  
 
Thank you for your e-mail of 20th November 2018, in which you ask for 
information concerning telephone calls made by service users to the Home 
Office and the Department’s “Unacceptable Behaviour” policy. Your request, 
which is set out in full in the attached Annex A, has been handled as a 
request for information under the Freedom of Information Act 2000 (FOIA).  
 
The Home Office does not hold the information which you have requested.  
We explained in our previous response to your request reference 50533 the 
reasons why we could not provide the information you had requested. The 
response is shown in Annex B. We have nothing further to add to this 
response.  
 
The questions you ask essentially seek the same information to that which 
you previously requested.  
 
I note that you invite the Department to choose any six questions from your 
previous request, to which we can respond. We do not, however, hold 
information to answer any of them.  
 
If you are dissatisfied with this response you may request an independent 
internal review of our handling of your request by submitting a complaint 
within two months to foirequests@homeoffice.gsi.gov.uk, quoting reference 
51199. If you ask for an internal review, it would be helpful if you could say 
why you are dissatisfied with the response.  
 
As part of any internal review the Department's handling of your information 
request would be reassessed by staff who were not involved in providing you 
with this response. If you were to remain dissatisfied after an internal review, 
you would have a right of complaint to the Information Commissioner as 
established by section 50 of the FOIA.  



Yours sincerely  
 
Anne Tomkins  
Information Rights Team  
Switchboard 020 7035 4848  
E-mail FOIRequests@homeoffice.gsi.gov.uk 
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Request 51199 in full  
 
Please choose a few questions to answer as a suggestion here’s 6  
 
1) Are Service Users or the general public allowed to  
audio-visually record meeting and calls with your staff? If so, do they require 
permission or are they permitted to do so covertly?  
2) Do you have any guidance or policy for the public or service  
users to record calls when they speak to your staff  
3) What is your organisations protocol on service users recording  
calls when they speak to your staff or call centres? Please provide a copy of 
your policy, procedure and guideline notes on this issue.  
4) Do you Inform Users they can record. If the answer is no what is  
the reason for this please if so do send me a copy..  
5) Are service users made aware of their right to record the  
encounter, if they choose to do so? Is this reflected in you policy document on 
the matter?  
6) Does your organisation have an “Unacceptable Behaviour” policy?  
If so, please can you provide me with a copy? Regarding court staff the public 
or the court itself. 

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 



FOI 50533.  
 
John Jones  
request-524853-aeb98d9b@whatdotheyknow.com  
17 October 2018  
 

Dear Mr Jones  
 
Freedom of Information request: reference 50533  
 
Thank you for your e-mail of 8 October 2018, in which you ask for any 
guidance or policy for the public or service users to record calls when they 
speak to Home Office staff. You also sought information on any 
“Unacceptable Behaviour” policy as well as information on charging polices 
for Freedom of Information and subject access requests. You also sought 
information on the Home Offices complaints policy.  
 
Your request has been handled as a request for information under the 
Freedom of Information Act 2000 (FOIA).  
 
Under section 12(2) of the Act, the Home Office is not obliged to comply with 
an information request where to do so would exceed the cost limit.  
 
We have estimated that the cost of meeting your request would exceed the 
cost limit of £600 specified in the Freedom of Information and Data Protection 
(Appropriate Limit and Fees) Regulations 2004. We are therefore unable to 
comply with it.  
 
There is no central policy or guidance for “Unacceptable Behaviour” linked to 
phone calls or guidance or policy regarding the public recording Home Office 
personnel. The Home Office is a large organisation with many public facing 
functions, it is possible that there is some locally held guidance and/or policy 
may be held. The same is true for complaints. There are many different 
complaints routes for the wide range of functions of the Home Office. Without 
commissioning a Home Office wide search it would not be possible to confirm 
what information exists. To do so would mean querying in excess of 100 
individual units. Based on taking 30 minutes per unit to carry out the 
necessary searches, we estimate it would take in excess of 45 hours to 
potentially identify the information.  
The £600 limit is based on work being carried out at a rate of £25 per hour, 
which equates to 24 hours of work per request. The cost of locating, retrieving 
and extracting information can be included in the costs for these purposes. 
The costs do not include considering whether any information is exempt from 
disclosure, overheads such as heating or lighting, or items such as 
photocopying or postage.  
If you refine your request, so that it is more likely to fall under the cost limit, 
we will consider it again. I can tell you that the Home Office does not charge 
for Freedom of Information or Subject Access requests. I can also tell you that 
if you were to target your request to specific parts of the Home Office, one at 



a time, it might be possible to establish if the information you seek is held. For 
example, submitting a request concentrating on a specific area such as 
Border Force, Her Majesty’s Passport Office, or UK Visas and Immigration.  
 
Please note that if you simply break your request down into a series of similar 
smaller requests, we might still decline to answer it if the total cost exceeds 
£600.  
 
If you are dissatisfied with this response you may request an independent 
internal review of our handling of your request by submitting a complaint 
within two months to foirequests@homeoffice.gsi.gov.uk, quoting reference 
50533. If you ask for an internal review, it would be helpful if you could say 
why you are dissatisfied with the response.  
 
As part of any internal review the Department's handling of your information 
request would be reassessed by staff who were not involved in providing you 
with this response. If you were to remain dissatisfied after an internal review, 
you would have a right of complaint to the Information Commissioner as 
established by section 50 of the FOIA.  
 
Yours sincerely  
 
Martin Riddle  
Information Rights Team  
 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 



Annex B- Text of the internal review request  

From: John Jones Researcher  
Sent: 21 December 2018 08:00 
To: FOI Requests 
Subject: 51199 - Internal review of Freedom of Information request - Are 
Service Users or the general public allowed to audio-visually record meeting 
and calls with your staff? If so, do they require permission or are they 
permitted to do so covertly? FOI Request. 
 
Dear Home Office, 
 
Please pass this on to the person who conducts Freedom of Information 
reviews. 
 
I am writing to request an internal review of Home Office's handling of my FOI 
request 'Are Service Users or the general public allowed to audio-visually 
record meeting and calls with your staff? If so, do they require permission or 
are they permitted to do so covertly? FOI Request.'. 
 
I feel if 2000 agencies including goverment departments dont charge for a 
similar request then you shouldnt either please provide a estimate of cost 
including a itemized quotation as if this is a busieness transaction  
 
A full history of my FOI request and all correspondence is available on the 
Internet at this address: 
https://www.whatdotheyknow.com/request/are_service_users_or_the_general
_4 
 
Yours faithfully, 
 
John Jones  Researcher 
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Annex C –Complaints Procedure 
 
If you remain dissatisfied with the response to your FoI request, you have the 
right of complaint to the Information Commissioner at the following address:  
The Information Commissioner  
Wycliffe House  
Water Lane  
Wilmslow  
Cheshire SK9 5AF 
 
 
 
 


