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Dear Mr Singh 
 
FOI reference 30561 
 
Thank you for your correspondence of 3 February in which you have asked for further 
information about the „centre of life‟ test which must be met by applicants applying for 
residence documentation under regulation 9 of the Immigration (European Economic Area) 
Regulations 2006 („the EEA Regulations‟), as amended on 1 January.  Your request has 
been handled as a request for information under the Freedom of Information Act 2000.  
 
You have asked for the following information:  
 
“Can you please provide me with information you store on how the Home Office expect the 
applicant to provide information to support the centre of P's life relocating to the host 
member state. 

 
“Can you please provide me with information you store on any proposed updates to 
application forms. 
 
“I would be most grateful for your official definition of a persons 'Centre of Life'. I would 
guess that this is the same as being considered as Habitually Resident within a member 
state? 
 
“Can you please provide me with information the Home Office stores in regards to a "Safe 
Time Limit" for a person to reside in another member state when completing The Surinder 
Singh Route.” 
 
I have considered each of these in turn. 
 
1. “Can you please provide me with information you store on how the Home Office expect 

the applicant to provide information to support the centre of P's life relocating to the 
host member state.” 

 
 



We believe that the information you have requested is already reasonably accessible to 
you.  Guidance on how the Home Office interprets the term “centre of life” and how an 
applicant can satisfy this can be found in my response (and associated annexes) to your 
previous request (reference 30270) at the following link: 
https://www.whatdotheyknow.com/request/centre_of_life_guidance_for_suri  
 
Section 21 of the Freedom of Information Act exempts the Home Office from having to 
provide you with this information, because it is already reasonably accessible.  If you have 
any difficulties in accessing this information at the source which I have indicated, please 
contact us again. 
 
2. “Can you please provide me with information you store on any proposed updates to 

application forms.” 
 

I can confirm that we hold some of the information within the scope of your request.   
 
We are currently in the process of reviewing the EEA application forms.  Subject to 
drafting, internal consultation, clearance and publishing time-tables, we intend to publish 
revised versions of the forms on 6 April.   
 
3. “I note that another user of What Do They Know requested the Home Office's definition 

of "Centre of Life" for immigration purposes which resulted in a very similar response 
that you provided to myself. The other user did not mention Surinder Singh or 
regulation 9, or even the Immigration (European Economic Area) Regulations 2006. 

 
“I would be most grateful for your official definition of a persons 'Centre of Life'. I would 
guess that this is the same as being considered as Habitually Resident within a 
member state?” 

 
We believe that this information is already in the public domain.  Section 21 of the 
Freedom of Information Act exempts the Home Office from having to provide you with this 
information, because it is already reasonably accessible to you at the resources indicated 
below.  If you have any difficulties in accessing this information, please contact us again.  
 
The factors relevant to determining whether a person transferred the centre of their life to 
another EEA state are set out in the amended version of regulation 9(3) of the EEA 
Regulations, which you can access at the following link: 
http://www.legislation.gov.uk/uksi/2013/3032/schedule/1/paragraph/5/made  
 
I also refer you to the annexes attached to my response to your previous request 30270 
for guidance on how the Home Office defines “centre of life”.   
 
The term “centre of life” is not used in the domestic immigration rules or other immigration 
legislation, which is why I have restricted my response to regulation 9 of the EEA 
Regulations only.  
 
On the question of whether “centre of life”  has the same meaning as “habitually resident”, 
the latter term is not defined in UK law and the factors used to determine whether 
someone is habitually resident depend on the legal context (for example, in determining 
whether someone satisfies the habitual residence test to qualify for certain state benefits).  
While some of the considerations may be similar, the centre of life test is a test in its own 
right and does not, and is not intended to, replicate the habitual residence test.   
 

https://www.whatdotheyknow.com/request/centre_of_life_guidance_for_suri
http://www.legislation.gov.uk/uksi/2013/3032/schedule/1/paragraph/5/made


4. “Can you please provide me with information the Home Office stores in regards to a 
"Safe Time Limit" for a person to reside in another member state when completing The 
Surinder Singh Route.” 

 
The Home Office does not hold any information regarding a “Safe Time Limit”. I refer to 
you instead to guidance disclosed with my response to your previous request, which 
states: 
 

“Generally, the longer the British citizen has been exercising Treaty rights in 
another EEA member state, the more likely it is that they will have transferred the 
centre of their lives.  

  
There is still no minimum time period that must be spent in the host member state 

and all cases must be assessed on their own merits.” 

 
I hope this response meets your needs. If you are dissatisfied with this response you may 
request an independent internal review of our handling of your request by submitting a 
complaint within two months to the address below, quoting reference 30561.  If you ask for 
an internal review, it would be helpful if you could say why you are dissatisfied with the 
response.  
 
Information Access Team 
Home Office 
Ground Floor, Seacole Building 
2 Marsham Street 
London SW1P 4DF 
e-mail: info.access@homeoffice.gsi.gov.uk 

 
As part of any internal review the Department's handling of your information request will be 
reassessed by staff who were not involved in providing you with this response.  If you 
remain dissatisfied after this internal review, you would have a right of complaint to the 
Information Commissioner as established by section 50 of the Freedom of Information Act. 
 
Yours sincerely 
 

 
 
 
European Operational Policy Team 
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