
 

 

Dear Christine Cullen, 

 

REQUEST FOR INFORMATION  

 

Thank you for your request, received by SEPA on 28 November 2019. I can confirm that we have handled 

your request under the terms of the Freedom of Information (Scotland) Act 2002. 

 

For ease of reference, your request is replicated below together with our response: 

 

1. Do you have a 5G strategy? 

  

1.1 If yes, I request to see the complete strategy, its ambitions and its objectives in PPTX, Word, PDF or 

picture format. 

 

1.2 If yes, has the public had the opportunity to read and understand   Scottish Environment Protection 

Agency? 5G strategy Where was this information published? 

 

 1.3 I also request a supplementary document that includes the highest level of detail on all 5G technology 

that’s planned to be used and current in use in public spaces within  Scottish Environment Protection 

Agency, 

(a) Companies and entities involved and the names of the company/entity officers. 

(b) Specification sheets of 5G technology. 

(c) What technology e.g. units and arrays are not currently 5G, but can be 5G enabled e.g. with current 

software, future software, hardware upgrades or retrofitting? 

(d) What UK, EU and International safety standards is Scottish Environment Protection Agency,  complying 

with for the 5G strategy and existing 5G technology. 

(e) I request proof e.g. a certificate from Scottish Environment Protection Agency, that confirms that UK, 

EU and International safety standards for workers and the public have been meet. 

 

 1.4 If no, I request to know when you will be chairing a 5G strategy? 
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No. SEPA does not have a 5G strategy. As of 20 December 2019 there is no plan to chair a 5G strategy. 

Where we have advised no information is held, this is excepted under Section 17(1)(b) of FOISA. The text 

of which is reproduced below;  

(1) Where- (b) the authority does not hold that information, it must, within the time allowed by or 
by virtue of section 10 for complying with the request, give the applicant notice in writing that it 
does not hold it. 
 

2. I request the name/s of the Officer/s in charge of the 5G strategy and roll out for 5G and Smart 

Cities; and who their subject area expert or consultancy is, their CV and qualifications on 5G and 

Smart Cities. 

 

SEPA does not have an Officer in charge of 5G strategy or Smart Cities. Where we have advised no 

information is held, this is excepted under Section 17(1)(b) of FOISA. The text of which is reproduced 

below;  

(1) Where-  
(b) the authority does not hold that information, it must, within the time allowed by or by virtue of section 

10 for complying with the request, give the applicant notice in writing that it does not hold it. 

 

 3. Are you in talks with any experts, companies or entities about autonomous vehicles (AV) for 

public transport and/or private use on Public Highways? 

 

3.1 If yes, I request to see the complete strategy, its ambitions and its objectives in PPTX, Word, PDF or 

picture format. 

 

3.2 I also request a supplementary document that includes all levels of detail on: 

(a) Companies and entities involved and the names of the company/entity officers? 

(b) Specification sheets of all technology. 

(c) What type of communication system will Scottish Environment Protection Agency, be utilising to control 

the vehicles? 

(d) What UK, EU and International safety standards does your AV strategy and rollout comply with? 

(e) I request proof e.g. a certificate from Scottish Environment Protection Agency, that confirms that UK, 

EU and International safety standards for workers and the public have been meet. 

  

No. SEPA is not in talks with any experts, companies or entities about autonomous vehicles (AV) for public 

transport and/or private use on Public Highways. Where we have advised no information is held, this is 

excepted under Section 17(1)(b) of FOISA. The text of which is reproduced below;  

(1) Where-  
(b) the authority does not hold that information, it must, within the time allowed by or by virtue of section 

10 for complying with the request, give the applicant notice in writing that it does not hold it. 

 

4. Do you have a strategy for smart roads and smart signage on Public Highways and Public 

spaces? 

  

4.1 If yes, I request to see the complete strategy, its ambitions and its objectives in PPTX, Word, PDF or 

picture format. 

 

 4.2 I also request a supplementary document that includes all levels of detail on: 

(a) Companies and entities involved and the names of the company/entity officers? 



 

(b) Specification sheets of all technology. 

(c) What technology e.g. units and arrays will not be 5G, but can be 5G enabled e.g. with current software, 

future software, hardware upgrades or retrofitting etc (you must be specific on anything here)? 

(d) What UK, EU and International safety standards does your 5G strategy and rollout comply with? 

(e) I request proof e.g. a certificate from  Scottish Environment Protection Agency,that confirms that UK, 

EU and International safety standards for workers and the public have been meet. 

 

No. SEPA does not have a strategy for smart roads and smart signage on Public Highways and Public 

spaces. Where we have advised no information is held, this is excepted under Section 17(1)(b) of FOISA. 

The text of which is reproduced below;  

(1) Where-  
(b) the authority does not hold that information, it must, within the time allowed by or by virtue of section 

10 for complying with the request, give the applicant notice in writing that it does not hold it. 

 

5. Are you planning to rollout or have rolled out LED street lighting? 

  

5.1 If yes, please answer these questions: 

(a) What is the CMS and specification of the software and hardware of the LED street light system? 

(b) What type of waveform is the LED? e.g. Square wave? 

(c) Can you control the Pulse Width Modulation (PWM) of the streetlight system using the CMS? 

(d) Can you control the PWM of each streetlight that’s connected to the system? 

(e) What restrictions do you have in place for the control of the PWM? 

(f) What is the UK, EU and International safety limit (low and high) for the amount of ‘flicker’ (Hz) the 

Human Body and eyes can be exposed to and for how long? 

(g) I request to see the training manual and safety operation manual for the CMS and the LED streetlight 

system. 

(h) Who is the company who is or has installed the CMS LED streetlight system? 

(i) What company maintains and repairs the CMS and LED streetlight system? 

(j) What entity and Officer is responsible for the safety standards for the CMS and LED streetlight system? 

(k) I request proof e.g. a certificate from Scottish Environment Protection Agency,  that confirms that UK, 

EU and International safety standards for workers and the public have been meet. 

(l) What is the amount of Blue Light leakage that’s safe for the public and workers during the LED 

streetlights operation? 

(m) What level of LED streetlight exposure is safe for the public at daytime and night time? 

(n) Is there a legal requirement for diffusers to be fitted to LED streetlights? 

(o) How have you have addressed the amount of Oxidative Stress on Human and Animal cells that’s 

produced from LED? 

 

 5.2 If no, then I request a declaration from Scottish Environment Protection Agency, that you will not be 

installing LED streetlights in the future. If you cannot provide a declaration, I would like the following 

answered in the future tense: 

(a) What is the CMS and specification of the software and hardware of the LED street light system? 

(b) What type of waveform is the LED? e.g. Square wave? 

(c) Can you control the Pulse Width Modulation (PWM) of the streetlight system using the CMS? 

(d) Can you control the PWM of each streetlight that’s connected to the system? 

(e) What restrictions do you have in place for the control of the PWM? 

(f) What is the UK, EU and International safety limit (low and high) for the amount of ‘flicker’ (Hz) the 

Human Body and eyes can be exposed to and for how long? 



 

(g) I request to see the training manual and safety operation manual for the CMS and the LED streetlight 

system. 

(h) Who is the company who is or has installed the CMS LED streetlight system? 

(i) What company maintains and repairs the CMS and LED streetlight system? 

(j) What entity and Officer is responsible for the safety standards for the CMS and LED streetlight system? 

(k) I request proof e.g. a certificate from Scottish Environment Protection Agency, that confirms that UK, 

EU and International safety standards for workers and the public have been meet. 

(l) What is the amount of Blue Light leakage that’s safe for the public and workers during the LED 

streetlights operation? 

(m) What level of LED streetlight exposure is safe for the public at daytime and night time? 

(n) Is there a legal requirement for diffusers to be fitted to LED streetlights? 

(o) How have you have addressed the amount of Oxidative Stress on Human and Animal cells that’s 

produced from LED? 

 

No. SEPA has no responsibility for Streetlighting in any form and therefore no information is held.  Where 

we have advised no information is held, this is excepted under Section 17(1)(b) of FOISA. The text of 

which is reproduced below;  

(1) Where-  
(b) the authority does not hold that information, it must, within the time allowed by or by virtue of section 

10 for complying with the request, give the applicant notice in writing that it does not hold it. 

 
We advise that Streetlighting is the responsibility of the Local Authority. Please refer to the following link 
which contains the contact details of Scottish Local Authorities: https://www.cosla.gov.uk/councils  
 

6. Where do you have 3G and 4G systems in public spaces and public roads? 

 

SEPA does not have 3G and 4G systems in public spaces and public roads. Where we have advised no 

information is held, this is excepted under Section 17(1)(b) of FOISA. The text of which is reproduced 

below;  

(1) Where-  
(b) the authority does not hold that information, it must, within the time allowed by or by virtue of section 

10 for complying with the request, give the applicant notice in writing that it does not hold it. 

 

If you are not satisfied with our response, you have 40 working days from the date of this letter to request 

a formal review from SEPA at: 

 

Access to Information 

SEPA  

Strathallan House  

Castle Business Park 

Stirling  

FK9 4TZ 

Email: foi@sepa.org.uk 

 

If you are still not satisfied, you can appeal to the Scottish Information Commissioner. 

 

www.itspublicknowledge.info/appeal 

 

https://www.cosla.gov.uk/councils
mailto:xxx@xxxx.xxx.xx
http://www.itspublicknowledge.info/appeal


 

Your unique reference number is F0191298. Please quote this in any future contact with us about your 

request. 

 

If you have any queries in the meantime, please contact me.  

 

Yours sincerely 

 

 

 

Access to Information Team 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

What to expect when making a Request for Information 

 

Each request for information, under The Environmental Information (Scotland) Regulations 



 

2004 or the Freedom of Information (Scotland) Act 2002, is formally logged by the authority. 

The request falls within a process that has two internal stages carried out by the authority; a 

right of appeal to the Scottish Information Commissioner followed by an appeal to the Court of 

Session on a point of law only. 

 Stage 1 – Request for information  

 Stage 2 – Formal Review 

 Stage 3 – Appeal for decision by Scottish Information Commissioner (OSIC) 

 Stage 4 – Appeal to the Court of Session on a point of law only.   

Each enquiry will have a unique Reference Number which should be quoted when you contact 

us. 

 

How you will be kept informed 

 

You will receive an acknowledgement for your request and Formal Review. We aim to reply to 

all enquiries promptly, within 20 working days. You will receive a response along with the 

requested information and/or an explanation regarding any withheld information. We may also 

contact you if we require clarification or if we are issuing a fees notice.  

 

What happens once your enquiry has been responded to?  

 

If you are not happy with the response or have failed to receive a response, you have the right 

to request a Formal Review from SEPA.  

 

Guidance on your rights and how to ask for a review is on the Scottish Information 

Commissioner’s website; 

http://itspublicknowledge.info/YourRights/Askingforareview.aspx 

 

We will ensure that all personal data is processed, recorded and retained in accordance with 

the requirements of the Data Protection Act 2018 throughout the handling of each request. You 

have a right to see information about yourself via submitting a Subject Access Request under 

the Data Protection Act 2018.   

 

What to do if you are not happy with how your enquiry and review were handled 

 

If you are unsatisfied with our Formal Review response or have failed to receive a response, 

you can then appeal to the Scottish Information Commissioner via the links below.  

 

www.itspublicknowledge.info/appeal 

http://www.itspublicknowledge.info/home/ContactUs/ContactUs.aspx  

 

Should you wish to appeal against the Scottish Information Commissioner’s decision, you have 

the right to appeal to the Court of Session on a point of law only. Any such appeal must be 

made within 42 days after the date of intimation of the decision. 
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