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FREEDOM OF INFORMATION (SCOTLAND) ACT 2002 
SUBJECT: Smacking/Hitting Children 
 
I refer to your request for information received 6 February 2015 regarding the 
above which has been handled in accordance with the Freedom of 
Information (Scotland) Act 2002. 
 
For ease of reference, your request is replicated below together with the 
response. 
 
REQUEST 
 
Under FOI, I write  to ask for details of all crime reports where “smacking” or 
“hitting a child” by a parent or carer has been mentioned in a report of any 
crime.   I would ask that the age of the child is mentioned, date and general 
location (eg Glasgow, Edinburgh, Stirling). 
 
Please could you send me all such reports since Police Scotland came into 
force 
 
 
 
RESPONSE 
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Having considered your request in terms of the above Act, I regret to inform 
you that I am unable to provide you with the information you have requested, 
as it would prove too costly to do so within the context of the fee regulations.   
 
As you may be aware the current cost threshold is £600 and I estimate that it 
would cost well in excess of this amount to process your request.  
 
As such, and in terms of Section 16(4) of the Freedom of Information 
(Scotland) Act 2002 where Section 12(1) of the Act (Excessive Cost of 
Compliance) has been applied, this represents a refusal notice for the 
information sought. 
 
By way of explanation, any such incidents would be recorded under the 
general offence category of ‘assault’ – although not exclusively. 
 
In Scotland a child can be defined differently in different contexts.   However a 
child is generally recognised as someone who is under the age of 18. As 
such, the only way to provide an accurate response to your request would be 
to go through each and every crime report for an assault where the victim was 
aged 17 or under at the time of the offence and ascertain whether or not the 
accused was the parent/carer of the victim and thereafter whether or not the 
behaviour recorded could be described as a ‘smack’ - an exercise which I 
estimate would far exceed the cost limit set out in the Fees Regulations. 
 
Notwithstanding the above, I would advise you that all child protection 
concerns are a priority for Police Scotland and such matters will be handled 
with professionalism and sensitivity and with the needs of the child at the 
heart of all actions and decisions. 
 
All child protection concerns will be thoroughly investigated and, in addition, 
Police Scotland is committed to working in partnership with other agencies, 
sharing information to protect children and providing support and intervention 
when required. 
 
I trust that the information available is of assistance and should you require any 
further assistance concerning this matter please contact me on 0131 311 3647 
quoting the reference number given. 
 
If you are not satisfied with the way in which your request has been dealt with, 
you are entitled in the first instance and within 40 working days of receiving 
this letter to request a review of the decision made by the Service.  Should 
you wish to do so, contact details are; Police Scotland, FOI Central 
Processing Unit, Clyde Gateway, 2 French Street, Dalmarnock, G40 4EH. (Or 
email foi@scotland.pnn.police.uk). 
 
Once informed of the review decision, if you are still not satisfied, then you are 
entitled to apply to the Scottish Information Commissioner within six months 
for a decision.  The contact details are: Office of the Scottish Information 
Commissioner, Kinburn Castle, Doubledykes Road, St Andrews, Fife, KY16 
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9DS, telephone 01334 464610.  Should you wish to appeal against the 
Scottish Information Commissioner's decision, there is an appeal to the Court 
of Session on a point of law only. 
 
 
Yours sincerely 
 
 
 
 
Heather Pettie  
Information Management 
Freedom of Information 
 


