Social Care and Personal Health Budgets

Amy Hutchinson made this Rhyddid Gwybodaeth request to Stockton on Tees Council

This request has been closed to new correspondence from the public body. Contact us if you think it ought be re-opened.

Roedd y cais yn llwyddiannus.

Dear Stockton on Tees Council,

I am interested in social care and personal health budgets in the local authority, under the FOI act, could you please provide me with a response to the attached document
Please don't hesitate to contact me if you have any questions,

Social Care Financial Review
1. Has the council undertaken any financial reviews to identify erroneous payments with regards to social care funding allocation or payments in the last five financial-years (2012/13 – 2017/18)?
a. If so, please state who conducted this review?
b. What was the period covered in the review?
c. Description of the review which was conducted?
d. What was the value of the erroneous payments identified?
e. Of which, how much was recovered?
f. How much did the third-party charge for the review?

Personal Health Budgets
1. Please provide the Councils spend on social care personal health budgets (PHBs) for
a. 2016/17
b. 2017/18

2. Please provide the number of patients the Council has on social care PHBs for
a. 2016/17
b. 2017/18

3. Does the council have any targets associated to the expansion of patients receiving a PHB?
a. If so, please provide detail of the targets (please include if applicable, detail of the proportion increase or target number and the year set to achieve)

4. Does the council use any third-party system to process the PHB payments?
a. If yes, please state the third-party system
b. Contract start date
c. Contract end date
d. Annual cost to the council for this system in 17/18?

5. Do patients receiving a PHB have to evidence their spending?
a. If yes, please provide detail on this process

Social Care Spend and Patient Numbers
6. Please provide the number of organisations which provide social care services to the council by setting type in 2016/17 and 2017/18
a. Nursing home
b. Residential care homes
c. Domiciliary care providers
d. Supported accommodation

7. Please provide the associated costs to the Council for these services, by setting type in 2016/17 and 2017/18
a. Nursing home
b. Residential care homes
c. Domiciliary care providers
d. Supported accommodation

8. Please provide the number of patients receiving social care support for 2016/17 and 2017/18 split by the following types of care:
a. Physical support
b. Sensory support
c. Support with memory and cognition
d. Learning disability support
e. Mental health support
f. total

Many thanks for the time taken on this request,

Yours faithfully,

Amy Hutchinson

Stockton on Tees Council

1 Atodiad

Dear Amy Hutchinson

 

Freedom of Information Act 2000 / Environmental Information Regulations
2004 – Ref: 4283/1819

 

Thank you for your correspondence received on 28 November 2018

 

Your request is being considered under the Freedom of Information Act 2000
or the Environmental Information Regulations 2004 (whichever is most
appropriate). You will receive the information requested within the
statutory timescale of 20 working days.

 

However, please note the Acts define a number of exemptions that may
prevent release of the requested information. There will therefore be an
assessment of your request to determine if any exemptions apply to the
information requested. If the information cannot be released, or only
released in part you will be informed of the reasons why, together with
any rights of appeal.

 

If the information requested refers to a third party, they may be
consulted before deciding whether it can be released.

 

Yours sincerely,

 

Stockton-on-Tees Borough Council

Municipal Buildings, Church Road, Stockton-on-Tees, TS18 1LD

(01642) 527521

[1][email address]

[2]www.stockton.gov.uk

 

 [3]CSE Logo small

 

dangos adrannau a ddyfynnir

Stockton on Tees Council

1 Atodiad

 

Dear Amy Hutchinson

 

Freedom of Information Act 2000 – Ref: 4283/1819

 

Thank you for your correspondence received on 28 November 2018.  In
response to your request I can now provide the following information. 

Social Care Financial Review

Q1) Has the council undertaken any financial reviews to identify erroneous
payments with regards to social care funding allocation or payments in the
last five financial-years (2012/13 – 2017/18)?  

a.         If so, please state who conducted this review?

b.         What was the period covered in the review?

c.         Description of the review which was conducted?

d.         What was the value of the erroneous payments identified?

e.         Of which, how much was recovered?

f.          How much did the third-party charge for the review?

A1) No

Personal Health Budgets

Q2) Please provide the Councils spend on social care personal health
budgets (PHBs) for

a.         2016/17

b.         2017/18

A2) The council do not provide Personal Health budgets, these are provided
by the North Tees and Hartlepool CCG

Q3) Please provide the number of patients the Council has on social care
PHBs for

a.         2016/17

b.         2017/18

A3) As above, the council do not fund PHB’s. 

Q4) Does the council have any targets associated to the expansion of
patients receiving a PHB?

a.         If so, please provide detail of the targets (please include if
applicable, detail of the proportion increase or target number and the
year set to achieve)

A4) As above.

Q5) Does the council use any third-party system to process the PHB
payments?

a.         If yes, please state the third-party system

b.         Contract start date

c.         Contract end date

d.         Annual cost to the council for this system in 17/18?

A5) As above

Q6) Do patients receiving a PHB have to evidence their spending?

a.         If yes, please provide detail on this process

A6) N/A

Social Care Spend and Patient Numbers

Q7) Please provide the number of organisations which provide social care
services to the council by setting type in 2016/17 and 2017/18

a.         Nursing
home                                                           

b.         Residential care homes 

c.         Domiciliary care providers 

d.         Supported accommodation

A7)

Setting 2016/17 2017/18
Nursing Home 14 13
Residential Care Homes 17 22
Domiciliary Care Providers 11 10
Supported Accommodation 7 8

Q8) Please provide the associated costs to the Council for these services,
by setting type in 2016/17 and 2017/18

a.         Nursing home

b.         Residential care homes

c.         Domiciliary care providers

d.         Supported accommodation

A8) Information can be obtained from the following link

[1]https://digital.nhs.uk/data-and-informat...

Q9) Please provide the number of patients receiving social care support
for 2016/17 and 2017/18 split by the following types of care:  This
response is based on the number of patients receiving long term care
support.  It does not include those receiving short term support services

                                                                                        

a.         Physical support 

b.         Sensory support 

c.         Support with memory and cognition 

d.         Learning disability support 

e.         Mental health support 

f.          total  

 

A9) 

Support Type 2016/17 2017/18
Physical 2146 2604
Sensory 55 60
Memory and Cognition 540 539
Learning Disability 568 547
Mental Health 255 256
Total 3564 4006

 

 

If you have any queries or concerns please contact me in the first
instance.

 

However, if you are unhappy with the way your request for information has
been handled, you can submit a complaint to
[2][email address]

 

If, after your complaint has been determined, you remain dissatisfied with
the handling of your request or complaint, you have a right to appeal to
the Information Commissioner at:

 

The Information Commissioner's Office (ICO), Wycliffe House, Water Lane,
Wilmslow, Cheshire, SK9 5AF.  Telephone: 0303 123 1113  Website:
www.ico.org.uk

The ICO does not make a charge for an appeal.

 

Yours sincerely,

 

Rebecca Horsman

Information Governance Team

Stockton-on-Tees Borough Council

Municipal Buildings, Church Road, Stockton-on-Tees, TS18 1LD

(01642) 527521

[3][email address]

[4]www.stockton.gov.uk

 

[5]CSE LOGO NEW

 

dangos adrannau a ddyfynnir