Dear Isle of Wight Council,

can you please answer under public interest using yes or no answers...

they will be contained within your code of ethics and your contracts or
simply in any code of conduct.this is not a complaint against your council
but research into how bailiffs can be a law unto themselves if not watched

1. Does your enforcement agent contract allow your enforcement agents to
issue an indemnity against prosecution for themselves without the
agreement of the council in cases where they have wrongfully seized when
the customer is identifiably vulnerable?

2. Have you ever allowed bailiffs to make their own settlement agreements
where goods have to be returned after 3 months?

3. Would you allow enforcement agents to breach the equalities act by
achieving a gain whilst someone is under mental health treatment if it
meant your business rates were collected,even if they didnt inform you?

4. How would you react if they did this without you knowing?

5. Would you class a secret indemnity kept from the council which achieves
a gain at the cost to the vulnerable victim a material breach of contract
.?

6. Must enforcement agents always report failed levies and a full report
when dealing with vulnerable customers 7.would you employ enforcement
agents that have fraudulently concealed information that could cause
litigation to the council or serious damage to a protected party in the
past ?

thank you for your public concern in answering these questions asap.

8.who are your current agents

Yours faithfully,

claire moore

Yours faithfully,

claire moore

Southwell, Stuart, Isle of Wight Council

Dear Ms Moore,

 

Freedom of Information Request CRM Ref. 19/12/19123

 

Thank you for your information request received by the Isle of Wight
Council on 23^rd December 2019.

 

As required by the Freedom of Information Act 2000, the Isle of Wight
Council will respond to you as soon as possible and no later than 20
working days after the receipt of your request.

 

Under the Act, there is a limit for responding to requests where they
exceed the Appropriate Fee Limit as set out in the Freedom of Information
and Data Protection (Appropriate Limit and Fees) Regulation 2004. The fee
limit is set down by the Lord Chancellor and is £450 which equates to a
maximum of 18 hours of search and retrieval time.

 

Should your request fall into this category, we will notify you as soon as
possible, to discuss any options available to you.

 

If you have any complaints in respect of your information request, please
write to the Corporate Information Unit, County Hall, Newport, Isle of
Wight, PO30 1UD. Or by email to [1][Isle of Wight Council request email], or complete the
on-line appeals form that can be found at [2]http://www.iwight.com/. If
your complaint is not resolved to your complete satisfaction, you have the
ultimate right, once you have exhausted the internal appeals process, to
appeal to the Information Commissioner.

 

Yours sincerely

 

 

Stuart Southwell | Shared Services Support Supervisor | Directorate of
Corporate Services

Isle of Wight Council | PO box 238 | Newport | PO30 9FP

Tel: (01983) 821000 Ext 8903
Email: [3][email address] Web: [4]www.iwight.com
As part of our commitment to Eco Island please don't print unless
necessary

 

 

 

 

 

References

Visible links
1. mailto:[Isle of Wight Council request email]
2. http://www.iwight.com/
3. mailto:[email address]
4. http://www.iwight.com/

Southwell, Stuart, Isle of Wight Council

Dear Ms Moore

 

Ref: iw19/12/19123

 

I refer to your request for information received by the Isle of Wight
Council on 23rd December 2019. Please find the answers in black below:

 

1. Does your enforcement agent contract allow your enforcement agents to
issue an indemnity against prosecution for themselves without the
agreement of the council in cases where they have wrongfully seized when
the customer is identifiably vulnerable?

Answer: Most of the cases are issued to the council’s own internal
enforcement team, therefore, there is no separate indemnity needed for
those cases. There is a contract currently being negotiated for out of
area cases.

 

2. Have you ever allowed bailiffs to make their own settlement agreements
where goods have to be returned after 3 months?

Answer : Not applicable as Internal Enforcement service

 

3. Would you allow enforcement agents to breach the equalities act by
achieving a gain whilst someone is under mental health treatment if it
meant your business rates were collected, even if they didn’t inform you?

        Answer : No

 

4. How would you react if they did this without you knowing?

       Answer : N/A see above

 

5. Would you class a secret indemnity kept from the council which achieves
a gain at the cost to the vulnerable victim a material breach of contract
.?

      Answer : N/A see above

 

6. Must enforcement agents always report failed levies and a full report
when dealing with vulnerable customers

      Answer : Full reports are always produced by Internal Enforcement
Team

 

7.would you employ enforcement agents that have fraudulently concealed
information that could cause litigation to the council or serious damage
to a protected party in the past ?

    Answer : No

 

8.who are your current agents

Answer : Internal Enforcement Service

 

Where the documents are available electronically and you do not have
internet access, please contact me again and I will endeavor to supply a
copy of the information. Please note there may be a charge for providing
this copy.

 

If you have any complaints in respect of your information request, please
write to the Corporate Information Unit at County Hall, High Street,
Newport, Isle of Wight, PO30 1UD, or complete the on-line appeals form
that can be found at [1]www.iwight.com. If your complaint is not resolved
to your complete satisfaction, you have the ultimate right, once you have
exhausted the internal appeals process, to appeal to the Information
Commissioner.

 

Yours sincerely

 

 

Stuart Southwell | Shared Services Support Supervisor | Directorate of
Corporate Services

Isle of Wight Council | PO box 238 | Newport | PO30 9FP

Tel: (01983) 821000 Ext 8903
Email: [2][email address] Web: [3]www.iwight.com
As part of our commitment to Eco Island please don't print unless
necessary

 

 

 

 

 

References

Visible links
1. http://www.iwight.com/information
2. mailto:[email address]
3. http://www.iwight.com/